„Анатомија звука“ Марка Кусмука у Салону Музеја града Београда

Након изузетно успешних самосталних и групних изложби широм Европе и региона млади, али већ афирмисани, сликар Марко Кусмук свој нови опус представља београдској публици на великој самосталној изложби „Анатомија звука“ у Салону Музеја града Београда. На изложби, која ће бити отворена до 28. јула, представљено је 65 слика, а уметник је изложио и своју прву скулптуру.

Салон Музеја града је био мали да прими све заинтересоване који су желели први да виде изложбу, а подршку изузетном уметнику је дао и министар културе Никола Селаковић. О сарадњи са Кусмуком и његовим делима на отварању су говорили виши кустос Музеја града Предраг Ђидић, историчарка уметности Милица Грујић, а уметник Марко Кусмук је рекао: “Анатомија звука је дубинско истраживање начина на који људи доживљавају свет кроз аудитивну и визуелну перцепцију. Она потиче посматраче да размишљају о томе како се наше чуло слуха, вид и остала чула комбинују у нашем уму, стварајући комплексне и субјективне интерпретације стварности. Ово истраживање се фокусира на то како наш ум обрађује те подражаје, стварајући дубоке одјеке наших животних искустава, који су својеврсни одраз наше перцепције света.”

Мотив на најновијим Кусмуковим радовима који су представљени на изложби „Анатомија звука“ је ухо, које се често у савременој уметности појављује у делима која истражују теме комуникација. Кроз своје радове Кусмук преиспитује чин слушања, поузданост чула и универзалну истинитост примљених информација, али и истражује сложени однос између визуелних и аудитивних сензација.

 “Рад Марка Кусмука на овој изложби сведочи о његовој способности да сложена унутрашња искуства преведе у визуелну форму. Његове слике су прожете слојевима значења који изазивају посматраче да преиспитају саму срж стварности. „Анатомија звука“ нуди дубоко и вишеслојно истраживање начина на које чула обликују наше разумевање света и свега у њему. Ова изложба позива гледаоце да застану, слушају и виде даље од површине, упуштајући се у дијалог са чулним богатством и емоционалном дубином коју Кусмук тако мајсторски преноси. Кроз своју јединствену уметничку визију, Кусмук отвара дискусију о перцепцији, стварности и људском искуству, чинец́и "Анатомију звука" значајним доприносом савременој уметности и незаобилазним опусом за љубитеље уметности и ширу јавност.” истакла је Милица Грујић, историчарка уметности.

Комплексна и слојевита поетика једна је од најупечатљивијих особина радова овог надареног уметника. Подједнако добро се сналазећи и у малом и у великом формату, Кусмук употребом богатог сликарског речника успева да прикаже вечне теме.

Кусмук је за своја дела већ добио бројне награде и признања у земљи и иностранству, и то: Прву награду за цртеж фондације Владимир Величковић, Прву награду Голден Остен коју додељује Остен Биенале, Скопље Велику награду Удружења ликовних уметника Србије поводом 100 година УЛУС-а, као и Прву награду за цртеж „Златни лав“ у Венецији на изложби Венис Ленд у организацији Анонима Согниатори.

Марко Кусмук излаже од 2007. године од када је имао 28 самосталних изложби у Србији, Немачкој, Италији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Кини, Црној Гори, Македонији, а колективно је излагао на више од 70 жирираних изложби у земљи и иностранству - Кина, Јапан, Италија, Немачка, Турска, Данска, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина. У последње три године учествовао у 16 значајних међународних и домаћих уметничких пројеката.

Рођен је 1985. године у Сарајеву, а на Академији ликовних уметности у Сарајеву на сликарском одсеку је дипломирао 2007. године. Магистрирао је 2008. године у Риму на Аццадемие ди Белле Арти, одсек: сликарство. Докторске студије завршава 2016. године одбраном дисертације са радом/тезом под називом „Ликовна деконструкција у дуализму лица и наличја“ у класи проф. Милоша Шобајића.

Марко Кусмук живи и ради у Београду, а као самостални уметник изражава се кроз сликарство и цртеж.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ