Промоција монографије ХЕЛЕНА ШИПЕК

У Конаку кнегиње Љубице у понедељак, 17. јануара 2022. године у 14 часова, биће одржана промоција монографије о сликарки Хелени Шипек.

Аутори текстова су Весна Тодоровић и Жељка Чорак, а рецензент Здравко Вучинић. Монографија је објављена 2020. године у издању Чигоја штампе.

На промоцији ће говорити Здравко Вучинић, Дејан Радовановић и Весна Тодоровић.

Промоција монографије Хелена Шипек одржава се у светлу актуелне изложбе Уметничка дела Здравка Вајагића и Хелене Шипек из колекције Музеја града Београда, у оквиру које је у Конаку кнегиње Љубице презентовано деветнаест слика које су Здравко Вајагић и Хелена Шипек поклонили 2020. године Музеју града Београда. Дела представљају својеврсан пресек њиховог дугогодишњег уметничког стваралаштва. Изложба Уметничка дела Здравка Вајагића и Хелене Шипек из колекције Музеја града Београда трајаће до 30. јануара 2022. године.

Биографија Хелене Шипек

Хелена Шипек (1940, Загреб) студирала је на Академији ликовних умјетности у Загребу у класи професора Отона Постружника и дипломирала у класи професора Марина Тартаље. Радила је као ликовни и музички педагог у ОШ „Ката Думбовић“ у Загребу током шездесетих година, да би, након тога, радила као професор ликовне културе у Десетој београдској гимназији, а касније и у Другој београдској гимназији. Члан je УЛУХ-а од 1964, а УЛУС-а од 1974. године. Имала је двадесет пет самосталних изложби, међу којима и ретроспективну изложбу 2014. године у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” у Београду, као и у Галерији „Platoneum”, огранка САНУ у Новом Саду. У Студију Модерне галерије „Јосип Рачић” у Загребу излагала је 2017. године. Учествовала је на више од седамдесет колективних изложби. Њена дела налазе се у бројним приватним и јавним колекцијама: Дому синдиката у Загребу, Галерији југословенског портрета у Тузли, Галерији савремене уметности у Скопљу, Уметничкој галерији у Крушевцу, Ординаријату београдске надбискупије, Дому војске у Београду, Дому војске у Загребу, Галерији савремене ликовне уметности у Нишу, Модерној галерији у Загребу, Музеју сељачких буна у Горњој Стубици (Спомен-збирка Виктора и Хелене Шипек), Музеју града Београда и др.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ