Концерт флаутисткиње Андријане Аћимовић

Концерт флаутисткиње Андријане Аћимовић биће одржан у недељу, 1. октобра у 19 часова у Сали под сводовима у Конаку кнегиње Љубице (Кнеза Симе Марковића 8).

Флаутискињи Београдске филхармоније Андријани Аћимовић, која је завршила основне и мастер студије у Немачкој, овом приликом ће се придружити пијаниста Стеван Спалевић, ванредни професор Факултета уметности Универзитета у Нишу, како би представили занимљив репертоар камерне музике за флауту и клавир.

На програму су дела К.Ф.Е. Баха, Доплера, Ран, и Прокофјева.  

Андријана Аћимовић је рођена 1993. године у Ужицу. Основне студије је уписала 2013. године на Музичкој академији у Мајнцу(Hochschule für Musik Mainz) у класи професора Дејана Гаврића.

У току својих основних студија се, поред усавршавања на модернојфлаути, интензивно бавила и свирањем барокне траверзо флауте, у класипрофесорке Сузане Кајзер (Susanne Kaiser).

Сарађивала је са реномираним професорима и солистима као што суСара Лувијон (Sarah Louvion), Томас Рихтер (Thomas Richter), МаксансЛарију (Maxence Larrieu), Штефани Винкер (Stephanie Winker), НаташаМарић, итд.

Мастер студије уписује 2017. године на Музичкој академији у Хамбургу(Hochschule für Musik und Theater Hamburg) у класи професора ЈургенаФранца (Jürgen Franz).

Имала је прилику да наступа са низом симфонијских и камернихоркестара у Мајнцу, Висбадену, Ханау, Кобленцу, Франкфурту, Хамбургу,итд. У концертној сезони 2015/16 је била запослена на позицији другефлауте у Државном симфонијском оркестру у Мајнцу (PhilharmonischesStaatsorchester Mainz) у Немачкој. У наредној сезони је у истојфилхармонији била ангажована као хонорарни сарадник.

У току свог школовања је била више пута награђивана на националним иинтернационалним такмичењима.

Од 2018. године је стипендиста Јехуди Менухинове фондације "YehudiMenuhin Live Music Now" у оквиру које активно наступа са више камернихсастава. У истој години је одликована стипендијом за надарене студентеод стране Министарства за науку града Хамбурга (Leistungsstipendium derBehörde für Wissenschaft und Forschung Hamburg).

У јуну 2021. године је уписала мастер камерне музике на Музичкојакадемији у Хамбургу заједно са харфисткињом Луизик Дулбеко (LouisicDulbecco) у класи професора Никласа Шмита (Niklas Schmidt).

Од новембра 2021. је запослена на позицији друге флауте са пиколом уБеоградској филхармонији.

Стеван Спалевић рођен je у Нишу 1983. године. Одсек за клавир ниже и средње музичке школе завршио jе у родном градуу класи проф. Милене Рајковић.

Звање дипломираног пијанисте стекао jе на Академији уметности у НовомСаду у класи проф. Светлане Богино док, 2018. завршава постдипломскестудије на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи

италијанског музичара проф. Бруна Канина (Bruno Canino).

Докторирао jе на Факултету музичке уметности у Београду на темуСавремени приступ интерпретацији позног Бетовеновог клавирског опуса(оп. 106, 109 и 126): пут ка веродостојном тумачењу уртекст издања подменторством проф. Александра Сердара и проф. Соње Маринковић 2020.године.

Од 2021. године се усавршава на Интернационалној Јохан Себастијан БахАкадемији у Алерштету у Немачкој.

Од 2010. године редовно се усавршава на Интернационалној летњојакадемији Моцартеум и на једном од најчувенијих фестивала на свету(Salzburger Festspiele) у Салцбургу (Аустрија) где се едукује у видупредавања, семинара и концерата од стране наистакнутијих музичараданашњице.

Наступао jе у Холандији, Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској,Босни и Херцеговини и Северној Македонији као и у градовима својеземље.

Од 2022. године запошљен jе на катедри за клавир Факултета уметностиУниверзитета у Нишу као наставник клавира и методике у звању -ванредни професор.

 

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ