Вече соната у Конаку кнегиње Љубице

Концерт „Вече соната“ биће одржан 22. септембра у 19 часова у Конаку кнегиње Љубице (Кнеза Симе Марковића 8). На концерту ће наступити Исидора Марјановић, Јасна Туцовић и Милан Поповић.

На програму су Три сонате за виолину и клавир писане у периоду Другог светског рата.   

Дела:

  • С.Прокофјев- Соната за виолину и клавир  бр.2, 1943
  • А.Копланд- Соната за виолину и клавир, 1943
  • Б.Мартину- Соната за виолину и клавир бр.3, 1944

Период од 1939. до 1945. године је за собом оставио огромне губитке људских живота и разарања, али  и богато уметничко наслеђе, које пружа увид у културолошку, политичку и индивидуалну свест појединца. Неке од најпознатијих композиција 20. века биле су продукт ратног времена, које је инспирисало уметнике да стварају упркос условима у којима су се налазили. Композитори чија ћемо дела изводити нису учествовали у борби нити били у заробљеништву током  Другог светског рата, али су сваки на свој начин осетили бреме ових тешких година. Свака соната појединачно представља репрезентативне примерке композиторских идеја у зрелим стваралачким периодима и самим тим даје пуно простора за изражајност извођачима.

Посебно интересантна за домаћу публику би била Копландова соната, која би се изводила премијерно у нашој земљи и чија је партитура донешена из Америке. Мартинуова трећа соната за виолину и клавир не само што је последње и најзахтевније дело које је писао за овај састав, већ се такође изузетно ретко може чути на концертима, што би представљало музичко освежење за домаћу публику, док је Прокофјева друга соната често извођена, позната и обожавана соната свих слушалаца и извођача. 

Исидора Драмићанин Марјановић је средњошколско образовање завршила у класи проф. Санде Драмићанин у музичкој школи „Коста Манојловић“ у Земуну. Основне, мастер и специјалистичке студије виолине завршила је у класи проф. Иване Жикић Аћимоски на Факултету музичке уметности у Београду. Интересовање за камерну музику неговала је још од средње школе што је крунисано уписивањем докторских студија камерне музике у класи проф. Јасне Туцовић.

Добитница је многих награда и признања током школовања. Са колегиницом Мином Ристић (клавир) наступала је у свим најзначајнијим салама Београда. Члан је и вођа других виолина у камерном оркестру „Свети Ђорђе“. Запослена је као професор виолине у музичкој школи „Ватрослав Лисински“.

Јасна Туцовић је дипломирала и магистрирала клавир на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић. Током студија је открила посебан афинитет за бављење камерном музиком, која ће постати основно поље њеног уметничког деловања. Камерну музику је најпре специјализирала у класи проф. Оливере Ђурђевић, а потом и докторирала под менторством др ум. Дејана Суботића. Током више од двадесетпет година свог уметничког деловања сарађивала је са неким од најистакнутијих уметника са ових простора, наступајући на концертима широм Србије, у Црној Гори, Италији, Француској, Румунији, Аустрији и Швајцарској, као и у оквиру значајних фестивала у региону као што су БЕМУС, „Будва Град Театар“, „Мермер и звуци“, „Мокрањчеви дани“, „Козарт“, „Трибина композитора“ и „Controcanto“ у Риму. Редовни је професор на Катедри за камерну музику ФМУ.

Милан Поповић је завршио основне студије клавира и чембала на ФМУ у Београду, у класама проф. Нинослава Живковића и Зорице Ћетковић. На истом факултету је одбранио докторски уметнички пројекат „Интерпретативне везе између француске музике за клавијатурне инструменте 18. и 20. века“. Био је двогодишњи стипендиста Аустријске барокне академије из Гмундена. Усавршавао се на курсевима клавира, чембала и генералбаса код проф. Маријe Луизe Балдазари, Ерихa Тракслерa, Зигбертa Рампеa, Ан Мари Драгосиц, Еженa Микеланђелиja, Егонa Михајловићa, Бландин Рану, Жори Виникурa.

Добитник је многобројних награда на домаћим и међународним такмичењима.

Поред редовних наступа у земљи, концертирао је и у Хрватској, Аустрији, Бугарској и Шпанији. Понео је титулу Талента Фестивала Тригонале 2011. Наступао је са УА Војске Србије Станислав Бинички и Оркестром ФМУ. Био је сарадник Симфонијског оркестра РТС-а, УА Станислав Бинички, континуо сарадник барокног оркестра Аестас и Нове београдске опере. Члан је Камерног ансамбла Теменос. Остварио је трајне аудио записе за Аустријски радио (ОРФ) и Радио Београд.

Иницијатор је манифестације Дани старе музике на ФМУ, која се уз подршку Европске мреже за стару музику одржава од 2013. године.

Доцент је за уметничку област чембала и ангажован при Катедри за камерну музику на ФМУ.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ