Изложба слика и дизајна књига Миодрага Вартабедијана Варте

Изложба слика и дизајна књига Миодрага Вартабедијана Варте биће отворена у Музеју Младеновца у среду, 23. августа у 19 часова. На отварању изложбе биће уприличена и промоција монографије „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица”.

На промоцији ће говорити Радиша Маринковић, историчар уметности, Славомир Војиновић, новинар и публициста, др. ум Анамарија Вартабедијан, сликар и графички дизајнер – аутор монографије и Велибор Катић, кустос Музеја Младеновца.

Монографија „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица” посвећена је сликару, графичару, дизајнеру и професору, а изашла је поводом 90 година од његовог рођења, са жељом да се прикаже сваки сегмент Вартиног изузетно богатог стваралачког опуса, као и раздобље у коме је стварао.

Уводни текст монографије истиче највреднију карактеристику Вартиног рада – везаност за традиционалне симболе и њихово транспоновање у савремену уметност и графички дизајн. Употпуњен је поглављем књиге – „О Вартином стваралаштву су писали”, са објављеним текстовима истакнутих историчара уметности и ликовних критичара, који су богато илустровани репродукцијама његових дела – од графике, преко илустрације, вартаграфија, слика, до опреме књиге и графичког дизајна. Заокружују га и текстови о његовом педагошком раду као и стваралачком раду у родном Младеновцу. Цело поглавље о Варти завршава се биографским аутопортретом и личним фотографијама које документују његов живот и рад. Други део књиге посвећен је сликарској породици Вартабедијан, са кратким освртом на уметничку делатност, и репродукцијама радова – Душанке, Давида и Анамарије.

„Сабори у Србији“, вартаграфија, Миодраг Вартабедијан Варта

Вартина изложба у Музеју Младеновца осмишљена је као мала ретроспектива на којој је представљено 18 слика из периода од 1983. до 2009. године из кључних фаза његовог уметничког рада у техници вартаграфије, сувог пастела, уља на платну или акрилика на платну. Изложене слике су у власништву институција или приватном власништву на подручју Градске општине Младеновац, што чини ову изложбу специфичном и непоновљивом (слике из збирке Центра за културу и туризам Младеновац, Музеја Младеновца, ГО Младеновац, из приватног власништва породице и пријатеља). Изложени су и радови из области графичког дизајна и илустрације – избор књига које је уметнички опремио и обликовао, али и дизајн каталога за Ликовну колонију Младеновац чији је био председник савета 10 година.

Миодраг Вартабедијан Варта (Младеновац, 23. мај 1933 — Београд, 8. септембар 2009) био је српски графичар, сликар и дизајнер јерменског порекла, рођен као дете Вахана и Аник Вартабедијан.

Дипломирао је 1958. године на Академији примењених уметности у Београду (одсек графике), а 1961. год. завршио је постдипломске студије. Од 1958. године радио је као ликовно-технички уредник у многим листовима (Југословенска ревија, Потрошачки информатор, Звездина ревија, Нота, Вечерње новости) и издавачким кућама. Био је дугогодишњи сарадник Завода за издавање уџбеника Београд, Геокарте, Туристичког савеза Србије, Југославија филма, Академије наука и уметности - Београд, Београдске филхармоније, Музеја Старо село и Сирогојна, Завода за заштиту споменика културе у Београду. Био је дугогодишњи уметнички уредник Југословенске ревије, уметнички директор ИРО Мотовуна и Интерпринта. Миодраг Вартабедијан је највеће домете остварио у реализацији својих сликарских мајсторија преточених у врхунски дизајн књига и часописа. У појам уметности увео је нов појам ВАРТАГРАФИЈА – његове специјално урађене графике, аутентичне отиске са крајпуташа и разноврсног народног културног наслеђа.

Предавао је графички дизајн и писмо на Вишој политехничкој школи у Београду. Био је члан је УЛУПУДС-а, УЛУС-а и Савеза новинара Србије. Десет година је био председник савета Ликовне колоније у Младеновцу (1997-2007). Био је председник Јерменске заједнице од 1993-2006. године и потпредседник Српско–јерменског друштва. И злагао је више од четрдесет пута самостално у земљи и иностранству, и учествовао је преко 200 пута на групним изложбама. Организовао је и учествовао на осамнаест изложби ПОРОДИЦЕ ВАРТАБЕДИЈАН (супруга Душанка, син Давид и ћерка Анамарија) од 1994. до краја 2005. године одржане у музејима, галеријама и центрима за културу широм Србије, Црне Горе, и Културном центру Фаринера дел Клот у Барселони, Шпанија.

Учесник и један од организатора Путујуће изложбе ЋИРИЛИЦЕ, одржане преко тридесет пута у местима широм Србије као и у иностранству. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.  

Музеј Младеновца налази се у улици Краља Александра Обреновића 69 у Младеновцу.

Изложба ће бити отворена до 10. септембра 2023. године.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ