Изложба „Студија случаја - SERBIA NOW“ у Салону Музеја града Београда

Изложба „Студија случаја - SERBIA NOW“ биће отворена у Салону Музеја града Београда у петак, 4. августа 2023. године у 19 часова.

Serbia Now је прва у низу изложби која ће истражити и представити актуелна питања, феномене и теме којима су се бавили домаћи уметници у новом миленијуму. Изложбе су замишљене као својеврсне студије случаја („Case Study“)у различитим просторима, у различитим градовима са различитим актерима (уметницима и кустосима) који ће покушати да дају своје виђење тренутног стања домаће уметничке сцене. Од 2000. године до данас прошло је нешто више од две деценије које су у нашој земљи биле обележене драстичним политичким и друштвеним променама. Истовремено, до промена је дошло и у домаћем свету уметности, који се нужно прилагођавао новим реалностима. Након изолације ратних деведесетих, изазови постепеног повратка глобалним процесима нису могли остати незабележени. Тада млади, сада већ добро познати и формирани уметници, су као сведоци тих промена, донели нову енергију и другачији поглед на променљиви свет у коме живимо, али и на место и улогу уметности у њему. Њихова уметност региструје нове просторе урбаности и друштвености, истражује „конструисане“ реалности, понире у просторе сећања и личних опсесија, интрепретира властиту (уметничку) историју и  преиспитује бизарности новог хиперкомерцијализованог света.

На изложби ће публика моћи да види „традиционалне“ и нове медије - скулптуре, слике великог формата, видео радове, фотографије као и инсталације и интервенције у простору. Сви они представљају микроскопски узорак дивергентних уметничких ставова и поетика приказујући широк распон појава и доживљаја актуелне савремености.

Изложбу ће затворити перформанс Јулије Кастелучи.

Кустоски тим: Саша Јањић и Катарина Митровић (Удружење Конструкт)

Уметници: Ненад Рацковић, Катарина Радовић, диСТРУКТУРА, Горан Драгаш, Соња Радаковић, Александар Димитријевић, Никола Божовић, Драгана Стевановић, Владислав Шћепановић, Јулија Кастелучи, Петар Мирковић.

Изложба траје до 23. августа.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ