Изложба „Дијалог: Надежда Петровић – А. М. Лека“

Изложба Александра Леке Младеновића „Дијалог: Надежда Петровић – А. М. Лека“ биће отворена у Салону Музеја града Београда (Булевар краља Александра 32) од 15. јуна до 5. јула 2023.

Портрет по фотографском аутопортрету Надежде Петровић, по фотографији у власништву Милоша Коларжа, акрилик на ланеном платну, 130 x 130 цм, 2023

У години када Музеј града Београда обележава важан јубилеј 120 година од оснивања, пажњу залужује још једна годишњица значајна за историју српске ликовне уметности: 150 година од рођења сликарке Надежде Петровић. Изложбом  „Дијалог: Надежда Петровић – А. М. Лека“ дајемо својеврстан омаж једној од најзначајнијих сликарки са наших простора која је својим животом и радом оставила неизбрисив траг у културној и друштвеној историји Србије.

Пројекат „Дијалог: Надежда Петровић – А. М. Лека“ представља савремени одговор уметника Александра Леке Младеновића на стваралаштво и личност (једно од другог су неодвојиви) легендарне Надежде Петровић. На изложби су представљена три оригинална дела Надежде Петровић из збирки Музеја града Београда, од девет колико их Музеј укупно поседује. Одабир радова који су до сада ретко, или нису никада излагани, део је селекције гостујућег уметника који је у изабраним делима видео везу са оним што га као ствараоца у овом тренутку инспирише. Својом најновијом продукцијом, серијом радова посвећеној ликовној поетици и темама које је обрађивала Надежда Петровић, као и радовима по узору на породичне фотографије породице Петровић, Александар Лека Младеновић успоставља вишегенерацијску везу и кроз својеврстан „дијалог” са уметницом износи нов визуелни наратив.

Надежда Петровић_ Портрет жене_ XX век_ уље на картону_ 33 x 25 цм_ ЛТР 278

НАДЕЖДА  ПЕТРОВИЋ је рођена у Чачку, 1873. године. Од 1884. живи у Београду.

Имала је више талената и интересовања-сликарка, фотограф, цртач, ликовна критичарка, наставница цртања, оснивач и организатор хуманистичких и уметничких друштава, покретач ликовних колонија. Била је оснивач сићевачке, прве ликовне колоније на Балкану, хуманитарног друштва Кола српских сестара, добровољна болничарка у оба Балканска и Првом светском рату. Учила је сликарство код Ђорђа Крстића и Кирила Кутлика, Антона Ажбеа и Јулијуса Екстера у Минхену... а желела је да учи код великих, Монеа и Бонара у Паризу.

Иако јој је нуђена алтернатива, да у доба битака 1915. оде на безбедно, у Београд или Рим, Надежда Петровић одлази у ваљевску болницу где се, лечећи рањенике, разбољева од тифуса и умире.

Александар Младеновић Лека (A.M. Лeka) дипломирао је 1991. и магистрирао 1994. у класи проф. Емира Драгуља, докторирао 2014. на Факултету ликовних уметности у Београду, ментор проф. Жарко Смиљанић. Запослен на Графичком одсеку ФЛУ у Београду од 1999. год, у звању  редовног професора је од 2016.

Одржао је 46 самосталних изложби (Србија, Француска, Велика Британија, Немачка, САД, Канада, Данска, Финска, Тајван). Учествовао је на око 400 групних изложби у земљи и иностранству. Тридесетогодишњу ретроспективу изложбу рада у графици „А.М.Лека-Најбоље од/ 30 година уметничке графике“ одржао је у галеријама Факултета ликовних уметности у Београду 2020. и у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу 2021.

Добитник је више награда за графику на националним и међународним изложбама. Избор награда и признања током 2000-их: „Мали печат“, Графички колектив, Београд, 2004; представник Србије на изложби „У част Балкана“, Шавиниган, Канада, 2008; Откупна награда организатора, XIX Међународно Тријенале оригиналне графике Греншен, Швајцарска, 2012; Друга награда на „Конкурсу ЕКС-ЈУ“, 2010; „Сребрна игла“, Међународно бијенале графике „Сува игла“, Ужице, 2011; Главна награда за графику, Бијенале минијатурне уметности, Горњи Милановац, 2018. Учествовао је у раду жирија на 3 међународна бијенала (Ужице, 2001, 2019, Троа-Ривјер, Канада, 2013) и на Тексашком државном такмичењу студената колеџа у ликовној уметности, Универзитет Хјустона, Клиар Лејк, САД, 2010. Комесар и селектор на изложбама: „Савремена графика и дигитални медији“ (регионална изложба), 2009; „Српска савремена графика“, Културни центар Србије, Париз, 2009, ко-аутор пројекта “Co-Create”, ФЛУ Београд-Универзитет Квебека у Троа-Ривјеру, Канада, 2016-2018. Одржао је радионице и предавања о графици у Кини, Канади, САД, Мексику, Пољској, Белгији. Радови му се налазе у колекцијама музеја у земљи у светау. Члан Удружења ликовних уметника Србије од 1992.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ