Изложба „Искорак ка модерности – сецесија у архитектури Београда“

У Сали под сводовима Конака кнегиње Љубице (Кнеза Симе Марковића 8) у току је изложба „Искорак ка модерности – сецесија у архитектури Београда“.

Хотел Москва, арх. Јован Илкић и П. К. Бергстресер

Ауторке изложбе су др Ангелина Банковић, музејска саветница Музеја града Београда и Мајда Сикошек, историчарка уметности.

Изложба се организује поводом 10. јуна, Светског дана сецесије, у сарадњи Музеја града Београда и Клуба „Лепота живота“ и у склопу обележавања 120 година од оснивања Музеја града Београда. Посвећена је сецесијској архитектури главног града. Посетиоци ће на њој моћи да виде причу о сецесији и времену у којем је настала, како у Европи тако и у Србији, а посебно у Београду. Иако је у фокусу изложбе архитектура, на њој су представљене и одлике времена у којима је сецесија била присутна у главном граду, као и различити феномени који су обележили живот, градњу и становање крајем 19. и почетком 20. века.

Дом друштва за улепшавање Врачара, арх. Милан Антоновић

На изложби је, кроз фотографије, пројекте и цртеже, приказано 45 објеката подигнутих у складу са интернационалном и националном варијантом сецесије, а поред оригиналних експоната из Збирке за архитектуру и урбанизам Музеја града Београда, посетиоци ће моћи да виде и материјале из других београдских установа, као и приватних колекција. Посебан сегмент чине и фотографије данашњег изгледа и стања одабраних грађевина, чија је ауторка Мајда Сикошек.

Саставни део изложбе је и мапа града са 37 сецесијских објеката који и данас постоје, која је достпуна како у штампаном облику тако и у виду интерактивне апликације, на којој посетиоци могу да прочитају више о свакој појединачној згради.

Изложба Искорак ка модерности – сецесија у архитектури Београда трајаће до 2. јула 2023. године. Радно време током трајања изложбе је: уторком, средом, четвртком и суботом од 10 до 17 часова, петком од 10 до 18 часова и недељом од 10 до 14 часова. Током трајања изложбе биће организована и ауторска вођења.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ