Изложба „Нови живот ствари“ у Конаку кнегиње Љубице

Изложба „Нови живот ствари - kонзервација и рестаурација археолошких предмета за нову сталну поставку Музеја града Београда“ биће отворена у Конаку кнегиње Љубице (Кнеза Симе Марковића 8) у среду, 12. априла у 18 часова.

Габријел Гарсија Маркес нас у својој чувеној књизи Сто година самоће посредно кроз лик путујућег трговца уверава у то да „предмети имају свој лични живот“, те да им само треба „пробудити душу“. Предмети из старина такође имају душу, коју кустоси покушавају да пробуде на различите начине. Лични живот ствари, насталих пре сто или пре неколико хиљада година, магловит је и веома често недокучив, али они који заврше у археолошким збиркама заправо имају више живота. У свом првом животу направљени су у неком тренутку времена и коришћени од стране различитих заједница. Али време оставља ожиљке и на стварима и оне често бивају одбачене или намерно закопане у земљу. Тај њихов други живот одвија се дубоко испод површине земље, готово без икакве интеракције или додира са људима. За то време земља је била и кустос и конзерватор за ствари које тек након археолошких ископавања почињу да се буде.

Пројекат „Нови музеј – конзервација и рестаурација археолошких предмета за нову сталну поставку Музеја града Београда“, подржан од стране Министарства културе Републике Србије, један је од најобимнијих подухвата музејске праксе последњих деценија у Музеју града Београда.

Током прве две године свог трајања, пројектом је обухваћено 300 предмета из Збирке за праисторију и Збирке за сеобу народа и средњи век. Реч је о једним од најсложенијих конзерваторских радова на широком спектру праисторијских и средњевековних предмета израђених од печене глине, метала и стакла. У пројекту је учествовао велики тим стручњака који су примењивали неке од најсавременијих конзерваторско-рестаураторских материјала и третмана.

На изложби „Нови живот ствари“ приказује се избор од 120 репрезентативних експоната који су током последње две године конзервирани и реконструисани. Неки од најважнијих предмета праисторијске и средњевековне баштине Београда излажу се по први пут у сасвим новом руху, након пажљивог конзерваторског третмана.

На поставци је тако могуће видети раскошно украшен сребрни појас из петог века пре нове ере, јединствени глинени модел куће из бронзаног доба, раскошно осликани бокал из изничких радионица 16. века, али и многе друге предмете реконструисане од свега неколико фрагмента који сада чине неке од најзначајнијих експоната у будућој сталној поставци Музеја града Београда.

Детаљно вам представљамо комплетан конзерваторски ток, стање предмета пре третмана, коришћене инструменте и материјале, као и бројне специфичности које су откривене током конзервације.

Упознајте се са историјом конзервације и рестаурације, истражите све појединости о третману најзначајнијих предмета од стакла, метала и керамике на мултимедијалној презентацији.

Упознајте се са радом конзерватора и кустоса у правом конзерваторском атељеу који се налази у самој поставци.

Археолошка ископавања без конзервације су чист вандализам. Colin Pearson, 1987.

У току изложбе биће организована и презентација конзерваторског поступка у самој поставци, као и редовна стручна вођења која ће бити претходно најављена.

Аутори изложбе су Ника Стругар Бевц и Милош Спасић

Конзерваторски тим: Звездана Поповић, Андреа Петровић Грбић, Александра Марковић, Маја Живковић, Милица Вуруна, Марија Ћуковић, Данијела Јовановић, Николина Адамовић и Саша Живић

Дизајн едукативне табле:  Драган Стокић, xqperience

Фотографијe: Музеј града Београда

Tехничка реализација: Музеј града Београда

 Изложба ће бити отворена до 7. маја 2023.

Реализовање изложбе омогућено је средствима Министарства културе Републике Србије.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ