Изложба „Млечни пут“ у Завичајном музеју Жаркова

Изложба радова студената Факултета примењених уметности у Београду „Млечни пут“ биће отворена у петак, 31. марта у 19 часова у Завичајном музеју Жаркова.

Александра Плавшић, Графика и књига, 2020.

„Млечни пут“ је изложба радова студената Факултета примењених уметности у Београду насталих на предметима из области Пројектовање облика у периоду од 2018. до 2022. године.

Назив изложбе симболично представља пут на коме се студенти налазе у потрази за општим начелима и јединственим знањима, истином, личним дометима и указује на напредовање и развој њиховог уметничко-истраживачког рада. Форма спирале Млечног пута асоцира на академско образовање које уметник стиче у свом креативном раду откривајући нове светове и звезде које га воде у његовом стваралаштву.

Трагање за универзалним принципима, пластично и најочигледније је у геометрији, и самим тим изазов је овладавање, као и коришћење геометријских правила у уметничком изражавању.

На Факултету примењених уметности, у оквиру Пројектовања облика, изучавају се одређене геометријске форме и њихова примена у визуелним уметностима. Значајно место заузимају спирале, као тема која је увек актуелна и инспиративна студентима. Од Златне и Фибоначијеве спирале, Архимедове, Платонове, преко полигоналне спирале и еволвенте, до завојницe и локсодромe, студенти се крећу кроз Еуклидски простор на различите начине, увиђајући ликовне карактеристике ових кривих и примењујући их у својим уметничким задацима.

На овом спиралном путовању, такође, имају прилике да упознају различите епохе развоја људског стваралаштва и мисли у којима су велике личности, људи универзалног духа, оставили своја открића, као трагове ка новим и непознатим галаксијама.

Аутор изложбе, др Маријана Пауновић, доцент ФПУ

Изложба ће бити отворена до 7. маја.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ