„Бета Вукановић. Класик модерне“ у Завичајном музеју Жаркова

Изложба „Бета Вукановић. Класик модерне“ отворена је за посетиоце од среде, 15. фебруара у Завичајном музеју Жаркова.

Бета Вукановић (рођ. Babette Bachmаyer, 1872–1972), сликарка, ликовна педагошкиња и карикатуристкиња је деловала на српској/југословенској уметничкој сцени више од пет деценија.

Током дугог трајања професионалне каријере, остварила је обиман сликарски опус који почива на тематској разноврсности и ликовном изразу који се кретао између традиционалног и модерног.

Свој сликарски рукопис није никада радикално мењала, остајући доследна једном од могућих српских/југословенских модернизама који је подразумевао академизовану форму и контролисан ликовни поступак који није тежио апстрактном изразу. Класична модерност као одлика самосвојне уметничке личности Бете Вукановић потврђена је и сликаркиним речима: „Све радим како осетим. Не идем за модом (...).”

Изложба обухвата радове Бете Вукановић који се чувају у колекцији Музеја града Београда, у Легату Бете Вукановић. Они сведоче о стваралаштву ове уметнице кроз време, од раних минхенских портрета с краја XIX до позних уља на платну из седме деценије XX века, указујући на тематски плурализам сликаркиног опуса и њену припадност интимном свету класичне модерне.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ