Новогодишњи програм Музеја града Београда

У сусрет новогодишњим и божићним празницима Музеј града Београда дарује богат, бесплатан програм на улицама града и у музејима у саставу за све суграђане и госте граде.

Поред сталних поставки свих музеја у саставу, очекују вас изложбе на отвореном и ретро спектакл на улицама, затим изложбе у музејима, концерти и дечије радионице.

ЉУБАВ И МОДА У БЕОГРАДУ, Београд – европски град

Кроз музејску поставку на отвореном, Музеј града Београда ће представити три култна киоска, симболе престонице: киоск Дуван, који ће бити продајно место књига; затим Бели ПКБ киоск, преуређен у Ди Џеј кабину и киоск К67, као реминисценција на продају чувених прехрамбрених производа током осамдесетих година 20. века. Кроз поставку на отовреном и евоцирање на прошлост Београда, кроз симболе улице из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, Музеј града Београда подсећа старије суграђане и госте града, и уједно едукује млађе, који нису савременици експоната киоска, на време када је Београд отоврио своја врата према Европи и постао град вредан дивљења.

Посетиоци ће имати прилику да виде изложбу „Улице Београда”, која приказује љубав, моду и нове животне навике Београђана уз изложбу адвертајзинг плаката, а најмалађи ће имати прилику да учествују у дечијим радионицама. Евоцирање атмосфере протеклих деценија 20. века употпуниће костимирани сарадници, који ће носити ретро униформе и хаљине из тог периода.

Локација: Трг републике

Термин одржавања: од 28. до 31. децембра 2022.

НОЋ ЛЕГАТА

Музеј града Београда отвориће своја врата и омогућити посетиоцима шетњу кроз легате Иве Андрића, Паје Јовановића и Kонак кнегиње Љубице. У легатима дочекаће вас музички програм каи специјално изненађење.

Kонак кнегиње Љубице је најстарији двор на територији наше престоноце и споменик културе у највишој категорији заштите. Палата из средине 19 века, дом наше принцезе, кнегиње Љубице, место сведочанства неких давних, потпуно различитих времена, место саграђено као женски двор, место у коме су жене живеле потпуно другачије него данас, а опет место у коме су се доносиле важне одлуке и у коме се чувао трезор тадашње државе. Адреса Конака кнегиње Љубице: Кнеза Симе Марковића 8.

Током трајања манифестације „Ноћ легата“ у Конаку кнегиње Љубице биће организована ауторска вођења кроз изложбу Бета Вукановић. Класик модерне у следећим терминима:

 • 28. децембар у 16 часова и 21 час
 • 29. децембра у 21 час
 • 30. децембра у 21 час
 • 18. јануарa у 16 часова
 • 21. јануарa у 13.15 часова
 • 25. јануарa у 16 часова
 • 28. јануарa у 12 часова

Музеј Иве Андрића отворен је 1976. године, у стану на Андрићевом венцу 8, у коме је писац, са супругом Милицом Бабић, живео од 1958. године. Сачувани су аутентични распоред и изглед улазног хола, салона и Андрићеве радне собе. У преосталом адаптираном простору отворена је стална поставка, која хронолошки прати живот и стваралаштво лауреата Нобелове награде. Заступљен је оригиналан музејски материјал из Легата Иве Андрића, фотографије, документа, уметнички и лични предмети, књиге и часописи, одликовања. Адреса Музеја Иве Андрића: Андрићев Венац 8/1.

Музеј Паје Јовановића поклон је нашег највећег сликара 19. века Музеју града Београда, непоцењиво уметничко, али и историјско благо. Реконструисани бечки атеље великана српске ликовне уметности и јединог уметника са ових простора чије слике достижу вртоглаве цене на аукцијама у највећим аукцијским кућама Европе. Адреса Музеја Паје Јовановића: Краља Милана 21, 4. спрат.

Термин одржавања: од 28. до 30. децембра 2022. од 20 до 24 сата.

Дечија радионица мозаика

Дечија радионица изрде мозаика је намењена деци узраста од 7 до 14 година. Циљ радионице је да деца уз кустосе Музеја града Београда науче како су Римљани живели и украшавали животни амбијент, којим су се техникама служили као и које сцене из свакодневног живота су користили на својим мозаицима. Учесници ће своје мозаике понети са собом као сувенир.

Похађање радионице је бесплатно. Број места је ограничен и потребно је пријавити на мејл адресу: prsluzba@mgb.org.rs

Локација: Конак кнегиње Љубице

Термин: петак, 30. децембар у 11 часова

Изложба Бета Вукановић. Класик српске модерне

Бета Вукановић (рођ. Babette Bachmаyer, 1872–1972), сликарка, ликовна педагошкиња, карикатуристкиња, оснивач и руководилац бројних удружења уметника, носилац најпрестижнијих уметничких награда у Југославији, деловала је на српској/југословенској уметничкој сцени више од пет деценија.

Током дугог трајања професионалне каријере, Бета Вукановић је остварила обиман сликарски опус који почива на тематској разноврсности и ликовном изразу који се кретао између традиционалног и модерног.

Изложба обухвата радове Бете Вукановић и предмете из сликаркиног атељеа који се чувају у колекцији Музеја града Београда, у Легату Бете Вукановић. Они сведоче о стваралаштву ове мултимедијалне уметнице кроз време, од раних минхенских портрета с краја XIX до позних акварела из седме деценије XX века, указујући на тематски плурализам сликаркиног опуса и њену припадност интимном, ушушканом свету класичне модерне. Аутор изложбе је Исидора Савић.

Изложба је приређена поводом обележавања великог јубилеја – 150 година од сликаркиног рођења и 50 година од њене смрти.

Улаз на изложбу је бесплатан.

Локација: Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8.

Термин одржавања: 21. 12. 2022−29. 1. 2022.

Радно време Конака кнегиње Љубице:

 • Уторак, среда, четвртак, субота: 10-17 часова
 • Петак: 10-18 часова
 • Недеља: 10-14 часова
 • Понедељак: затворен

Термини стручног вођења кроз изложбу:

 • 24.12. у 12 часова
 • 28.12. у 16 часова
 • 31.12. у 12 часова
 • 4.1.у 16 часова
 • 11.1. у 16 часова
 • 14.1. у 12 часова

Новогодишња продајна изложба у Салону Музеја града Београда

У сарадњи са галеријом Арте и Центром за графику и визуелна истраживања АКАДЕМИЈА, Музеј града Београда организује изложбу домаћих, еминентних ликовних и примењених аутора, на којој ће се наћи преко 150 радова, међу којима су дела: Лазара Вујаклије, Марка Црнобрње, Александра Цветковића, Бранка Миљуша, Стојана Ћелића, Боре Иљовског, Саше Панчића, Владимира Величковића и многих других. Овом групном изложбом домаћих ремек дела, излагачка политика Салона Музеја града Београда се наставља, а то је неговање домаће ликовне и примењене сцене, која је доступна најширој публици.

Изложба је продајног карактера. Улаз на изложбу је бесплатан.

Локација: Салон Музеја града Београда, Булевар краља Александра 32, Београд.

Термин одржавања: 29. 12. 2022 −15. 1. 2023.

Радно време:

 • Уторак, среда, четвртак, петак, субота: 12−20 часова
 • Недеља: 12 -18 часова
 • Понедељак: затворено

Завичајни музеј Жаркова

У Завичајном музеју Жаркова отворена је изложба Први генерални план и уређење Београда између два светска рата. Ауторке изложбе су Ангелина Банковић, музејски саветник Музеја града Београда и Злата Вуксановић-Мацура, виши научни сарадник Географског института „Јован Цвијић“ САНУ. На изложби су представљене активности спровођене на уређењу Београда између два светска рата, са посебним освртом на први генерални план Београда, који је настао у том периоду.

План је настао 1923. године и одобрен 1924. године. Примерак који се чува у Музеју града Београда је један од два сачувана. Израђен је на плавом озалид папиру и садржи  легенду са пописом од 142 објекта и простора јавне намене, као и списак чланова Комисије и шефа Бироа, Ђорђа Павловича Коваљевског, који су радили на изради плана. Посетиоци ће моћи да се упознају са контекстом настанка плана, основним подацима о изгледу Београда и структури његовог становништва у то време, да добију информације о међународном конкурсу који је 1921. године био расписан у циљу израде плана, као и томе ко је и како израдио план. На изложби ће бити омогућен и увид у неке од докумената који су пратили његов настанак, попут расписа конкурса, извештаја о раду жирија, или извештаја комисије за израду плана.

На изложби су приказани и друге планови и фотографије које се односе на изглед Београда и на његово урбанистичко и комунално уређење између два светска, са посебним освртом на регулацију улица, уличне засторе и канализацију.

Изложба садржи и интерактивни део, у оквиру којег ће посетиоци, кроз 20 изабраних објеката и локација, моћи сами да истраже први генерални план и сазнају шта је израђено у складу са њим, а шта не.

Улаз је бесплатан!

Локација: Завичајни музеј Жаркова, Аце Јоксимовића 2, Београд.

Термин одржавања: 21. 12. 2022−15. 1. 2023.

Радно време Завичајног музеја Жаркова:

 • Уторак, среда, четвртак и петак: 12 -18 часова
 • Субота и недеља: 12 -19 часова
 • Понедељак: затворен
Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ