Отварање изложбе „Бета Вукановић. Класик модерне“

Изложба „Бета Вукановић. Класик модерне“ биће отворена у среду, 21. децембра у 19 часова у Сали под сводовима у Конаку кнегиње Љубице.

Бета Вукановић (рођ. Babette Bachmаyer, 1872–1972), сликарка, ликовна педагошкиња, карикатуристкиња, оснивач и руководилац бројних удружења уметника, носилац најпрестижнијих уметничких награда у Југославији, деловала је на српској/југословенској уметничкој сцени више од пет деценија.

Током дугог трајања професионалне каријере, Бета Вукановић је остварила обиман сликарски опус који почива на тематској разноврсности и ликовном изразу који се кретао између традиционалног и модерног.

Као припадница генерације првих српских модерниста, Бета Вукановић је формирала свој ликовни поступак на поукама минхенског академизма, заснованог на тамном, атељерском сликарству. Одласком у Париз (1898–1899), младу сликарку су „занеле боје, бесконачне могућности њиховог слагања”, те је, под набојем „ваздушасте лепоте”, расветлила палету, прихватајући основе импресионистичког поступка.

За време боравка у Београду, где се настанила 1898. године, Бета Вукановић је постала један од пионира српског пленеризма, негујући чврсту, компактну форму и светлији колорит. У том периоду уметница је проширила свој тематски репертоар. Поред портрета, увела је оријенталне и фолклорне теме, слике интимистичке атмосфере, пејзаже, мртву природу, просторе модерности и карикатуре.

Свој сликарски рукопис није никада радикално мењала, остајући доследна једном од могућих српских/југословенских модернизама који је подразумевао академизовану форму и контролисан ликовни поступак који није тежио апстрактном изразу. Класична модерност као одлика самосвојне уметничке личности Бете Вукановић потврђена је и сликаркиним речима: „Све радим како осетим. Не идем за модом (...).”

Изложба обухвата радове Бете Вукановић и предмете из сликаркиног атељеа који се чувају у колекцији Музеја града Београда, у Легату Бете Вукановић. Они сведоче о стваралаштву ове мултимедијалне уметнице кроз време, од раних минхенских портрета с краја XIX до позних акварела из седме деценије XX века, указујући на тематски плурализам сликаркиног опуса и њену припадност интимном, ушушканом свету класичне модерне. Аутор изложбе је Исидора Савић.

Изложба ће бити отворена до 29. јануара. Улаз је бесплатан.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ