Представљање колективне монографије о Рудолфу Бручију

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КОЛЕКТИВНЕ МОНОГРАФИЈЕ О РУДОЛФУ БРУЧИЈУ И НОТНОГ ИЗДАЊА БРУЧИЈЕВОГ ВОКАЛНО-ЛИРСКОГ ОПУСА,

8. децембра, у Конаку кнегиње Љубице, с почетком у 18 часова.

Улаз је слободан!

Колективна монографија:

„The Life and Work of Rudolf Bruči: The Composer In the Rift between Aesthetics and Ideologies“

Уредници: Ивана Медић & Иван Муди (Ivan Moody)

Издавач: Cambridge Scholar Publishing

Година: 2021.

Нотно издање:

„Рудолф Бручи: Вокално-лирски опус“

И свеска: Соло песме

II свеска: Музика за глас и камерне саставе

Уредник: Немања Совтић

Издавач: Фондација Рудолф Бручи

Година: 2021

Колективна монографија „The Life and Work of Rudolf Bruči: The Composer In the Rift between Aesthetics and Ideologies“ резултат је вишегодишњег рада на проучавању Бручијевог живота и дела. Обележавање стогодишњице од композиторовог рођења 2017. године дало је кључан подстицај за каснија истраживања, међу којима се по значају и квалитету остварења издваја управо ово издање на енглеском језику. Аутори поглавља су еминентни музиколози са ових простора, чији су аналитички, историографски и интерпретативни напори резултирали досад најактуелнијим увидима у опус Рудолфа Бручија и контекстуално окружење које га значењски одређује.

Збирка Бручијевих композиција за глас и клавир/камерне саставе представља прво издање Бручијеве музике објављено након композиторове смрти. Захваљујући подршци СОКОЈ-а, нотографисан је и приређен целокупан Бручијев вокално-лирски опус. Прва свеска састоји се од соло песама за глас и клавир, а друга од музичких дела за глас и камерне саставе. Први пут је у оквиру овог издања објављен и извођачима понуђен један Бручијев гудачки квартет – Гудачки квартет бр. 3 „Знамења“ – као и низ композиторових појединачних песама из раног стваралачког периода. Два циклуса соло песама од највеће репертоарске вредности – Валами и Видик иза склопљених очију – добила су  кроз ово издање адекватну нотографску обраду и постала приступачнија.

На промоцији говоре:

  • Др Богдан Ђаковић, Академија уметности у Новом Саду
  • PhD Иван Муди Universidade Nova de Lisboa
  • Др Ивана Медић, виши научни сарадник Музиколошког института САНУ
  • Др Немања Совтић, Академија уметности у Новом Саду

 

Музеј града Београда организује промоцију издања у сарадњи са Фондацијом Рудолф Бручи и Музиколошким институтом САНУ, а уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Новости из Музеја града Београда
у вашем сандучету.
ПОТВРДИ