Menu
Нова зграда Музеја града Београда у Ресавској 40б

Нова зграда Музеја града Београда у Ресавској 40б

Оснивач Музеја, Скупштина града Београда, својски се потрудила да се реши проблем смештаја Музеја града и, у склопу реалистичних опција, определила се, заједно са људима који су водили Музеј, за опцију набавке једне репрезентативне војне зграде у центру Београда. Ради се о згради Нове војне академије, архитекте Димитрија Т. Лека, из 1899-1900. године, на улицама Немањиној, Ресавској и Бирчаниновој. Зграда има, у свим нивоима, око 10.000 квадратних метара површине. Није проглашени споменик културе.

Мисија

Мисија Музеја града Београда је да, као музеј врло комплексног типа, прикупља, штити, изучава и презентује културну баштину Београда и београдског подручја из периода последњих седамдесет векова. Музеј, богатством свих својих збирки разних периода, у прилици је да сачињава компаративне и трансвременске слике овог простора. Посебно, у опреци календару деструкције београдске историје и тешком угрожавању урбане културе, посебно у ХХ веку и при његовом крају, Музеј треба и мора да узме учешћа у стрпљивој и тешкој борби за истинску урбаност која у себи увек на првом месту конотира културу дијалога.

Визија

Визија Музеја је савремена институција пропулзивна колико је то за музеје реално да буде, пункт сазнавања и радости за Београђане и све остале, са јасном идентификационом нотом око милион и по људи који су недвосмислена потенцијална публика, зашла у Музеј града Београда у мери његове гравитацијске успешности. У Музеју, након смештања у нову зграду, у Ресавској улици, не сме више бити фундаменталних проблема заштите предмета. Пословање Музеја, у визији о којој говоримо, такво је да, финансијски, приходи досегну трећину годишњег буџета за програме.

Пријави се