Metahousing

На Међународној изложби архитектуре и дизајна 2012. (International Showcase 2012) у Лондону од 30. јуна до 15. јула 2012. године биће представљена изложба Metahousing.

Манифестација International Showcase 2012 део је ширег интернационалног културног пројекта Олимпијаде културе којa ће током овог лета у Лондону, током припрема и за време трајања спортске Олимијаде и параолимпијских игара објединити престижне догађаје из света кутуре и уметности.
Имајући у виду значај манифестације, као и могућност да се култура наше земље представи у Лондону, једном од најзначајнијих центара уметности у тренутку кад ће очи целог света бити упрте у овај град, БИНА је одлучила да предложи управо ову изложбу која представља искорак у односу на класичне изложбе архитектуре. Изложба Metahousing представља аутентичне вредности овдашњег градитељског стваралаштва спајајући две крајности, две тачке у времену: праисторију и савремени тренутак.

Изложба Metahousing ће представити најпрепознатљивије, крајње, ултимативне аспекте неолитске и савремене архитектуре Београда. Изложба ће приказати винчанско насеље у Стублинама са преко 200 надземних кућа, сегменте новобеоградског блока 21 – Шест каплара и елементе архитектуре за 21. век – Центар за промоцију науке, Блок 39. Пројекат ће покушати да прикаже везу између појавности кућа и насеља са идеолошким, економским и социо-културним конструктима у неолиту и савременом пост-социјалистичком добу. Изложба покреће питања: Ко је градио изложене куће? Ко је у њима становао и ко станује? Како је становање поимано у неолиту, а како се поима данас? Какави су били и какви јесу односи између суседа? Шта је формирало и шта формира осећај заједнице? Како трансформација друштва утиче на развој куће и изграђене средине? Које потребе човека треба да задовољи дом, објекат, насеље...? Како и зашто се рађају насеља и зашто нестају?

Изложба Metahousing поставља опште смернице за (ре)интерпретације и евентуално нове начине посматрања физичке појавности живота. Коначна решења за неке од проблема у тумачењима праисторијског света свакако су предалеко од аналогних или сличних образаца понашања данашњице. Изложба и неће нудити објашњења, дефиниције и тумачења, већ ће постављањем питања створити простор за нова промишљања метапојавности праисторијског и савременог живота.

Изложба Metahousing је сажета верзије пројекта Метапојавности – материјалана култура праситорисјког и савременог доба чија је реализација предвиђена 2013. у Београду.

Галерија слика

{gallery}838{/gallery}