Интерполације - тихи шапат дрвета

Изложба РИСТО СТИЈОВИЋ (1894-1974): тихи шапат дрвета најављује почетак серије изложби из Збирке савремене уметности Музеја града Београда које ће под насловом ИНТЕРПОЛАЦИЈА публици представити радове који су услед различитих околности, а пре свега непостојања сталне поставке, ретко излагани.

У историјском окружењу, у објектима музеја у саставу који су обележени својим значајем и причом, биће постављена уметничка дела наших савремених уметника у циљу добијања новог односа са простором, али и осталим музејским експонатима.

Намера је да се публика изненади, испровоцира и наведе на још један вид промишљања изложених дела и просторног контекста, а ли истовремено и да се још једном укаже на чињеницу да су врхунска уметничка остварења због, небриге и недостатка простора, често скривена од очију јавности.

Данас се у Музеју града Београда чува десетак дела Ристе Стијовића, међу којима се истичу три скулптуре – овде изложене - које припадају једној од три тематске целине којима се уметник читавог живота бавио, оном, како је писао Тодор Манојловић, која припада ''најбољем делу његовог опуса – женској фигури''. Ради се о два попрсја – Глава жене из 1936. и Глава девојке из 1959. као и изузетно занимљивој склупчаној фигури жене која пере косу, под изворним називом Тоалета, из 1963 године. Ова три дела, из различитих али управо кључних за његова достигнућа временских периода, носе у себи све оне карактеристике које су сврстале скулптуру Ристе Стијовића – претходно прославивши је у захтевном и рафинираном Паризу - у сам врх уметничког стваралаштва у нашој земљи.

Камерна поставка дела Ристе Стијовића у Конаку кнегиње Љубице, „тихи шапат дрвета" тихи је одјек, подсећање на време када се управо у овом објекту у Београду одпочело са систематским излагањем савремене уметности.

 

Галерија слика

{gallery}836{/gallery}