Recte Illvminas - Античке светиљке

Човек је одувек тежио да осветли своју околину. Још од проналаска ватре па све до данашњих дана светлост је и дар и потреба, део свакодневног живота, религиjских и погребних обреда, неопходна за рад, стваралаштво али и забаву и уживање.

Изложба Recte iluminas / Античке светиљке, аутора др Славице Крунић, отворена је крајем јуна 2011. у Конаку кнегиње Љубице представља светиљке из античке збирке Музеја града Београда, из периода владавине Римског царства.

У јединственом простору Сале под сводовима, приказано је више аспеката живота у античком Сингидунуму. Уз причу о њиховој употреби, технологији горива, начинима израде, трговини и продавницама, централни део поставке чине витрине са експонатима подељеним у неколико целина: тзв. "фирма лампе" са печатима радионице или мајстора, фигуралне лампе, касноантичке глазиране лампе, бронзане лампе и посебно издвојени најрепрезентативнији налази.

Оно што ову изложбу чинити посебно атрактивном су две реконструкције у простору: римског митреума (храма) са жртвеником и саркофага са причом о погребним обичајима.
Изложба у ширем смислу представља и причу о ширењу римске империје и њених политичких, војних, привредних, културних и религијских утицаја на просторима данашње Србије, а тада провинције Горње Мезије. Из другог угла ова изложба може да се прати и као прича о настанку масовне производње и настанку првих фирми – брендова.

„Добро светлим" је носећи мултидисциплинарни пројекат Музеја града Београда у 2011. години. Овај комплексни пројекат настао је као резултат вишегодишњих истраживања др Славице Крунић, и тима стручњака из Музеја града Београда, везаних за антички Сингидунум. Назив пројекта инспирисан је делом натписа са једне од лампи нађеној на територији Сингидунума. На овој фрагментарно сачуваној лампи стручњаци су прочитали рељефни натпис "RECТЕ ILLUMINAS", што се са латинског језика може превести као ДОБРО СВЕТЛИМ. У свету је пронађен веома мали број лампи са оваквом врстом натписа.Аутор изложбе и каталога, виши кустос Музеја града Београда др Славица Крунић, добитник је награде Музејског друштва Србије „Михаило Валтровић" у категорији Појединац године за 2011 .Аутор изложбе и каталога, виши кустос Музеја града Београда др Славица Крунић, добитник је награде Музејског друштва Србије „Михаило Валтровић“ у категорији Појединац године за 2011.

Галерија слика

{gallery}849{/gallery}