Menu

News 2016

The Residence of Princess Lubica

Sathurday, 31.12.2016. – 10-13
Sunday, 1.1.2017. – closed
Monday, 2.1.2017 – closed
Tuesday, 3.1.2017 – 10-17
Wednesday, 4.1.2017 – 10-17
Thursday, 5.1.2017 – 10-18
Friday, 6.1.2017 – 10-13
Sathurday and Sunday, 7-8.1.2017 – closed

Museum of Paja Jovanović and Collection of Icons Sekulić
Sathurday, 31.12.2016. – 10-13
Sunday, 1.1.2017. – closed
Monday, 2.1.2017 – closed
Tuesday, 3.1.2017 – closed
Wednesday, 4.1.2017 – closed
Thursday, 5.1.2017 – 10-18
Friday, 6.1.2017 – closed
Sathurday и Sunday, 7-8.1.2017 – closed

Museum of Ivo Andrić
Sathurday, 31.12.2016. – 10-13
Sunday, 1.1.2017. – closed
Monday, 2.1.2017 – closed
Tuesday, 3.1.2017 – closed
Wednesday, 4.1.2017 – 10-17
Thursday, 5.1.2017 – 12-20
Friday, 6.1.2017 – 10-13
Sathurday и Sunday, 7-8.1.2017 – closed

Поштовани, 

Универзитет у Крагујевцу, Српска академија наука и уметности и Музеј града Београда

Имају част да Вас позову на свечано отварање изложбе "Београдски атлас Јована Цвијића", ауторке Татјане Корићанац која гостује у Универзитетској галерији у Крагујевцу.

 • Уторак 6. децембар у 19 часова
 • Универзитетска галерија у Крагујевцу
 • Улица слободе бб, Крагујевац

Прочитај више

Обавештавамо посетиоце да ће Музеј Паје Јовановића, због гостовања изложбе "Муни - уметничка инспирација сликара Паје Јовановића" у Центру за културу Младеновац, бити затворен за посету до 01. децембра 2016. године.

Град Београд
Градска управа града Београда

Агенција за инвестиције и становање у сарадњи са Секретаријатом за културу, Музејом града Београда, Заводом за заштиту споменика културе града Београда и Друштвом архитеката Београда организују

Изложбу конкурсних радова за израду идејног решења реконструкције објекта у Ресавској 40б и пренамену у Музеј града Београда која је отворена у просторијама Музеја града Београда (у холу на спрату) у Ресавској улици 40б.

22 - 30. новембар 2016, од 10 до 15 часова

Дискусија о конкурсним радовима ће се одржати 30. новембра 2016. од 14 до 15 часова

Центар за културу Младеновац
23 - 30. новембар 2016.

Аутор изложбе:
Данијела Ванушић, виши кустос Музеја града Београда

На изложби је представљен избор од двадесет једног дела из Легата Паје Јовановића на којима је представљена уметникова супруга Муни.

Хермина Муни Даубер (Беч, 13. март 1892 – Беч, 29. август 1972) рођена је у Бечу. Пају Јовановића упознала је 1905. у време када је њен отац радио као настојник у згради у којој је чувени уметник имао атеље. Лепа и млада Муни постала је модел угледног и успешног сликара а потом и његова уметничка инспирација. Венчали су се 27. марта 1917. у Будимпешти, она је имала двадесетпет а он педесетосам година. Уметник је лепоту вољене жене овековечио низом актова, алегоријских и митолошких композиција и портрета. У Легату се чува тридесет радова на којима је приказан лик Муни. Она су настајала током дугог низа година и показују трансформацију уметниковог модела од анонимног женског акта, преко ликова митолошких богиња у стварну, персонализовану особу, сликареву супругу Хермину Муни Јовановић.

Први пут након осам година од откривања, ђацима школе и мештанима Стублина је представљен јединствен налаз од 43 винчанске фигурине.

Поред истраживања и заштите културне баштине, један од најважнијих задатака на пројекту систематских ископавања винчанског насеља Црквине у Стублинама је презентација археолошког наслеђа локалној заједници. У готово деценији дугој сарадњи, стручњаци Музеја града Београда кроз различите едукативне програме настоје да популаризују локалну културну баштину и представе најновија открића.

Ауторски тим:
Милош Спасић
Драгана Стојић
Саша Живановић
Ана Живић

Графички дизајн:
Јелена Брајковић

Град Београд, Градска управа града Београда, Агенција за инвестиције и становање објављују резултате Јавног отвореног анонимног двостепеног конкурса за добијање идејног решења за реконструкцију објекта у Ресавској 40 б и пренамену у Музеј града Београда.

Преузмите обавештење

У четвртак 10. новембра 2016. у Источнословачком музеју у Кошицама отвара се изложба "Иво Андрић писац и (или) дипломата" ауторке Татјане Корићанац. Изложба ће трајати до 20. фебруара 2017. године. Овим гостовањем наставља се успешна сарадња Музеја града Београда и Источнословачког музеја из Кошица.

Изложба представља нашег истакнутог нобеловца у светлу писца и дипломате, који је захваљујући интензивној дипломатској каријери боравио у многим европским градовима као представник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, потом и Краљевине Југославије. Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од градова проналазио инспирацију за своја дела. На 20 паноа представљен је Андрићев стваралачки рад, панораме градова у којима је био, употпуњене сликама из приватног живота, документима и личним предметима. Поред паноа значајан део поставке чине и оригинални предмети из Легата Иве Андрића, уметничке слике, дипломатска униформа, Нобелова медаља, преписка, књиге.

Предавање
"СВАКОДНЕВНИ ЖИВОТ У НЕОЛИТСКОЈ ВИНЧИ"

Галерија СКЦ Нови Београд
петак, 4. новембар 2016. године у 18.30 часова
Предавач: Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда

На десној обали Дунава 15 км југоисточно од Београда, налази се археолошки локалитет Винча, најзначајније неолитско налазиште у овом делу Европе. Винча је данас појам којим се у свету обележава зенит европског неолита. Открића на локалитету на драматичан начин променила су наш поглед на праисторијског човека. Винча је дала име једној од најпрепознатљивијих праисторијских култура у свету.

Обавештавамо посетиоце да ће Спомен-музеј Иве Андрића због техничких разлога бити затворен за посету у периоду од 03. до 05. новембра 2016.

Музеј града Београда и Културни елемент у сарадњи са 56. Октобарским салоном вас позивају на музичко-сценски перформанс „Plaisir d'amour“.

Перформанс ће се одржати у суботу 29. октобра са почетком у 20ч у Музеју града Београда, Ресавска 40б, а том приликом ће се свечано отворити и друга по реду концертна сезона „Музички сводови Београда“.

О перформансу "Plaisir d'amour"
Уједињујући музику, театар и покрет, а у симбиози са идејом овогодишњег Октобарског салона, музичко-сценски перформанс „Plaisir d'amour“ представља пламен натприродне љубави. Инспирисани познатом песмом композитора Жан-Пол-Егид Мартинија, на стихове Жан-Пјер Кларис де Флоријана, ауторски тим композитор Иван Плазачић, редитељ Тадија Милетић и кореограф Марина Милетић креирали су корео-музичко дело рефлектујући питање које се већ вековима намеће а то је како достићи и одржати пламен вечите љубави.

О концертној сезони "Музички сводови Београда"

Уз жељу да публици понуди разноврсне и атрактивне концерте, као и ново, још невиђено искуство Културни елемент је покренуо низ концертних активности у сарадњи са Музејем града Београда. Сједињујући музику са другим уметностима, идеја ове сезоне је да сваки од концерата буде приказан као својеврсна уметничка форма. Музички уредник сезоне је пијанисткиња Дина Чубриловић, а сама реализација концерата укључује велики број чланова Културног елемента. До сада су реализовани концерти домаћих и интернационалних уметника у Конаку кнегиње Љубице, а у сезони 2016/17 планирани су догађаји у свим музејима у саставу Музеја града Београда.

Предавање у Музеју Паје Јовановића

БОРБА ПОЛОВА И СЛИКА ФАТАЛНЕ ЖЕНЕ:
СЛИКА ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА, АКТ ПРЕД ОГЛЕДАЛОМ (ГОЛА БЕРТА)

Четвртак, 20. октобар 2016. у 18 часова

Предавачи: МА Данијела Ванушић, виши кустос Музеја града Београда и др Игор Борозан, доцент Филозофског факултета у Београду

 

Поштовани,

Музеј града Београда овог лета био jе ексклузивни домаћин слике Паје Јовановића, Акт пред огледалом (Гола Берта), која је за више од сто година свог постојања до сада само три пута била приказана у јавности, а по први пут током овог лета била је изложена у Музеју Паје Јовановића.

Овај изванредни акт, настао 1895-1896. године, можда и најбољи који је уметник икада насликао, захваљујући љубазности власника, биће изложен у Музеју Паје Јовановића до 23. октобра 2016. године. Заинтересовани посетиоци моћи ће да погледају ово дело још само током три дана ове недеље, у радно време Музеја, у четвртак од 10 до 18 часова, у суботу од 12 до 20 часова и у недељу од 10 до 14 часова, у улици Краља Милана број 21/ IV.

Поводом завршетка гостовања слике Акт пред огледалом (Гола Берта), у четвртак, 20. октобра 2016. године, у 18 часова, у Музеју Паје Јовановића биће одржано предавање МА Данијеле Ванушић, вишег кустоса Музеја града Београда и др Игора Борозана, доцента Филозофског факултета у Београду под називом Борба полова и слика фаталне жене: слика Паје Јовановића, Акт пред огледалом (Гола Берта).

Историја женског акта као ликовне теме води своје порекло још из антике и има дугу традицију у западноевропској уметности. Бројне варијације примене акта као уметничке форме у сликарству, условиле су да његово значење и порука коју носи зависе од међусобног односа симболике елемената и тематског наратива који чине ликовни конструкт слике. На основу расположивих извора добијених из сликаревих мемоара, анализом структуре презентације и применом родних дискурса од слике Акт пред огледалом (Гола Берта) као визуелног предмета, путем идентификовања представљеног женског лика - Берте, предавачи ће у оквиру историјског тренутка сагледати личност уметника и њихов међусобни однос. Визуелна комуникација слике између уметника-љубавника, приказане жене и посматрача, биће осветљена на основу бинарне родне поделе моћи, посматрајући истовремено прожимање Берте као жене објекта презентације и жене као историјског бића, субјекта стварних односа. (МА Данијела Ванушић, др Игор Борозан)

Улаз на предавање је слободан.

Обавештавамо Вас да ће се јавна одбрана ауторских радова, Конкурса за дизајн за израду идејног решења реконструкције објекта у Ресавској 40б и пренамену у Музеј града Београда, одржати у уторак 18.10.2016. године са почетком од 9:00 сати у просторијама Музеја града Београда, у Ресавској улици бр. 40б.

Обезбеђени су термини по следећем распореду:

9:00 - 9:45
Радна шифра 03 – ауторска шифра 23409

Ауторски тим:

 • Рад је урађен у оквиру „BIROVIA“ д.о.о. Београд.
 • Аутори: проф. др Јелена Ивановић Војводић, проф. Горан Војводић, Јована Грујевска
 • Сарадници: Душан Радишић, Милош Обрадовић, Михајло Пламенац, Саша Јеличић
 • Консултанти: Даница Јововић Продановић, Јадранка Јонаш, Зоран Милетић

9:50 - 10:35
Радна шифра 06 – ауторска шифра 00017

 • Аутори: Дејан Миљковић , Петар Саздановић.
 • Сарадници: Јелисавета Арсеновић, Никола Арсић, Милош Стојковић
 • Зоран Ђукановић- консултант за урбанизам

10:40 - 11:25
Радна шифра 07 – ауторска шифра 01011

Ауторски тим АТД д.о.о. Београд

 • Аутори: Душан Тешић, диа, Душанка Вученовић, диа
 • Пројектанти сарадници: Горан Гргић, диа, Сања Максимовић, диа, Борис Костуранов, диа
 • 3Д модел: Ђорђе Јокић, арх
 • Консултанти: Конструкција- Миломир Живановић, диг, Машинске инсталације- Миодраг Вучевић, дим

11:30 - 12:15
Радна шифра 14 – ауторска шифра 07315

 • Ауторски тим: Драган Марчетић, диа, Милан Максимовић, диа
 • Сарадници: Миленко Обрадовић, студ МАСА, пројектант, Срђан Прцовић, маст. дипл. инж. арх. 3Д моделовање и рендеринг, Ивана Нешић, маст. дипл.инж. арх. графичка обрада амбијента

12:20 - 13:05
Радна шифра 17 – ауторска шифра 21738

 • Аутори: Марија Крсмановић Stringheta, дипл. инж. арх., Bruno Oliviera Stringheta, дипл. инж. арх., Немања Црнобрња, МАрх, Милена Кордић, диа
 • Сарадници: Петар Цигић, МАрх., Тијана Стевановић, МАрх

Музеј бањичког логара ће из техничких разлога бити затворен за посету од среде 12.10. до петка 14.10.2016. године.

 

Поштовани,

Обавештавмо Вас да ће се због болести предавача у понедељак 3. октобра уместо предавања "Изгубљени споменик животу и слободи - топчидерски Херкул и интерпретација класичног мита у међуратном Београду", на Трибини љубитеља историје Београда одржати предавање

"Звоноливачке породице Пантелић и Поповић"
Предавач Иван Келемен

На предавању ће бити представљен историјат београдских звоноливачких породица Пантелић и Поповић, биће приказане фотографије које представљају развој радњи и породични живот њихових власника, а посебан осврт биће дат на контекст који се односи на живот у заједници са привредног и са друштвеног аспекта.

Понедељак 03. октобар у 18 часова
Конак кнегиње Љубице
Кнеза Симе Марковића 8
Слободан улаз

Због великог интересовања публике, гостовање слике Акт пред огледалом (Гола Берта) у Музеју Паје Јовановића je продужено до 23. октобра 2016.

Уколико нисте стигли или бисте волели још мало да уживате у овом изузетном делу Паје Јовановића позивамо вас да нас посетите: четвртком 10-18ч, суботом 12-20ч и недељом 10-14ч.

Музеј Паје Јовановића, Краља Милана 21.

Добро дошли!

Још једном се захваљујемо власнику на љубазно уступљеном делу.

Изложба "Здраво били, младенци мили", ауторке Магдалене Ивковић од 16. августа гостује у Горњем Милановцу.

Кроз поставку која прати свадбене обичаје од краја XIX до 80-их година XX века откривамо како се некад уговарало и припремало венчање, какве су улоге барјактара, старојка, девера и других „обавезних“ учесника свадбеног обреда, истражујемо каква је разлика између сеоског и градског венчања и зашто свадба траје три дана, представљамо песме које су се певале током свадбених обреда и шта је шарено коло.

Завирићемо у сандук са девојачком спремом, приказати старе венчане фотографије накнадно украшене ретушима и још много тога.

Изложба ће у Музеју рудничко-таковског краја бити постављена до 16. септембра.

Поштоване колеге, сарадници, заљубљеници у Београд и сви заинтересовани,

обавештавамо Вас да смо објавили нову свеску (број LXI-LXII) Годишњака града Београда, за 2014-2015.


У овом броју Годишњака града Београда можете прочитати следеће текстове:

Милош П. Спасић, Саша Р. Живановић и Драгана Д. Стојић
ИСТРАЖИВАЊЕ КУЋЕ 1_2014 НА СТУБЛИНАМА

Милош П. Спасић
86,84 МЕТАРА ИЗНАД: БОРИСЛАВ ЈОВАНОВИЋ И НЕОЛИТ БЕОГРАДА

Ивана И. Здравковић
ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ ФИБУЛА ИЗ ЗБИРКЕ АНТИЧКЕ АРХЕОЛОГИЈЕ

Ивана Б. Спасовић
ДР МАРИЈА ВУЧЕТИЋ-ПРИТА, ПРВА ЖЕНА ЛЕКАР У ЈУЖНОЈ УГАРСКОЈ, ДРУГА У СРПСКОМ НАРОДУ

Ангелина Ж. Банковић
ФОТОГРАФ МИЛАН ШИМИЋ: ПРИЛОГ РЕКОНСТРУКЦИЈИ БИОГРАФИЈЕ И ОПУСА

Татјана М. Савић
САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ МИЛАНА КОЊОВИЋА У УМЕТНИЧКОМ ПАВИЉОНУ „ЦВИЈЕТА ЗУЗОРИЋ“ У БЕОГРАДУ ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА

Злата М. Вуксановић-Мацура и Владимир М. Мацура
ИСТОРИЈА ЧУБУРСКИХ РОМСКИХ ЕНКЛАВА

Иван Г. Келемен
ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ СТАРИХ ЗАНАТА СА ПОДРУЧЈА БЕОГРАДА (7)


Штампана верзија Годишњака града Београда се очекује до краја августа 2016. године.

Дигиталну верзију можете преузети овде.

Tuesday, 26 July 2016 15:05

Концерт "Quod Fatum"

У оквиру сезоне '' Музички сводови Београда'' Културни елемент и Музеј града Београда вас позивају на потпуно јединствен концерт "Quod Fatum" посвећен Чајковском и његовом антологијском пријатељству са Надеждом фон Мек.

Епистоларно пријатељство Надежде фон Мек и Чајковског и данас је једна од највећих мистерија у животу овог великог композитора. Размењујући преко 1.200 писама између 1877. и 1890. године Чајковски и Надежда фон Мек су оставарили значајну повезаност, иако се никада нису састали. За то време, написао је нека од најзначајнијих дела: Виолински концерт, оперу Евгеније Оњегин, Пету и Шесту Симфонију, балете Успавана лепотица и Лабудово језеро...

Учествују:
Тамара Радовановић, Надежда
Александар Вучковић, Чајковски
Милош Чорлија, виолина
Дина Чубриловић, клавир
Стеван Каранац, тенор

Режија
Тадија Милетић

Петак, 29. јул у 20 часова

Конак кнегиње Љубице (Кнеза Симе Марковића 8)

Улаз је бесплатан. Више информација на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The painting Nude Woman in front of a Mirror (Naked Bertha), painted in Munich in 1895–1896, is exhibited at the Museum of Paja Jovanović for the first time. On the occasion of the celebration of the 150th anniversary of the artist's birth (in 2009), this exquisite work of art, which has been part of a private collection since 1903, was first exhibited in Serbia. The painting, which had been almost unknown until then, would soon come in the focus of expert interest. The identity of the woman in the painting has been discovered after more than one hundred years owing to the preserved manuscript of the artist's memoir, which was bequeathed to the City of Belgrade along with Paja Jovanović’s belongings. By discovering the relationship between a woman known to the artist’s experience and the depicted woman, i.e. a woman from the artist’s life and the woman on canvas, we have managed to grasp an intimate part of the artist’s personal biography that was not known to the public.

This superb nude, perhaps the best ever painted by Paja Jovanović, will be publicly displayed from June 23 to September 22, 2016, owing to the courtesy of the owner, for which we are sincerely grateful.

***

At the age of twenty-five, in 1884, Paja Jovanović settled in Munich, to stay there for eleven years, with fairly short or rather long interruptions. As a young and vigorous artist, who was a laureate of international and local awards and was financially rewarded for his work, Paja Jovanović lived an unrestrained and turbulent life. Although he refused to give an account of the Munich years in his memoir, considering them a waste of life in the most beautiful years of his youth, he still referred to them on several occasions, always associating them with the same woman, Bertha. This section of the memoir was, apparently, not intended to be published, at least not in the form in which it was written, but it still reveals to us the artist’s sensual and emotional side.

And then this Bertha: my athletic Valkyrie girl. I have exhausted all of my energy in these daily wrestling and gymnastic struggle with her...

***

And then this Bertha: my athletic Valkyrie girl. I have exhausted all of my energy in these daily wrestling and gymnastic struggle with her...

Paja Jovanović mentioned Bertha in several places, not trying to conceal the nature of their relationship and offering a verbal portrait of her personality.

Therefore I wipe from my memory (the things I am reluctant to remember) ... Bertha with a gun – shooting while jumping through the window (and the other desperate nonsense) – for my foolishness and all the inconvenience that embittered my life in Munich.

It will be difficult to say good bye to Bertha ... I cut with a sharp knife – and a great pain, all ties with Bertha [though] she has already become a part of me – the surgery was really risky but this had to be so...

The motive underlying the creation of the painting also determined its purpose. The artist brought the painting with him from Munich to Vienna but he neither exhibited it at official exhibitions, nor did he have it reproduced in illustrated magazines and advertised for gallery sales. Owing to a profoundly personal value that the painting had for him, Paja Jovanović kept it in his studio, away from the public eye. It was only after eight years, in 1903, that he agreed to sell it. The Nude Woman in front of a Mirror, as a visual souvenir, was an alternative for leaving the past behind without renouncing it. By leaving a conscious and deliberate visual record, Paja Jovanović saved Bertha’s figure from oblivion, while denying her absence and confirming her presence in his personal history and time.

D. Vanušić

Након успешно започете музичке сезоне, Музеј града Београда ће у среду, 1. јуна у Конаку кнегиње Љубице бити домаћин још једног јединственог музичког догађаја, концерта „Барокни сешн“ у извођењу ансамбала Београдски барок и Interrogatio.

Вишегодишње пријатељство и међусобни музички сусрети широм Европе били су повод за наставак сарадње ансамбaла Београдски барок и Interrogatio, овог пута у Београду. На програму се могу чути два атипична дуа, ретко сретана на овим просторима: дуо виола у Сонати Вилхелма Фридемена Баха и Соната за 4 руке, Јохана Кристофа Фридриха Баха, дуо чембалиста на једном инструменту. Такође, на програму се налазе Букстехудеов Трио за виолину, виола да гамбу и чембало, Пахебелов Канон за три виолине и континуо (4 гласа) и на крају, монументални петоглас у Муфатовој Сонати Armonico Tributo. Разноврсност инструменталних боја и комбинација инструмената чини овај програм интересантним и динамичним и даје му ноту спонтаности и слободе.

Ансамбл Interrogatio оријентисан је ка истраживању извођачке праксе у домену барокне музике, креирању аутентичног музичког израза и смелом комбиновању национално – фолклорних елемената унутар сложеног, организованог, али и импровисандо изграђеног музичког ткива. Чланови ансамбла долазе са различитих европских поднебља, а активним солистичким деловањем у Немачкој своје заједничко интересовање и страст ка барокној музици преточили су у активну, инспиративну делатност, већ потврђену од стране многих европских институција.

Више информација о ансамблу Interrogatio: www.klangkartei.de/ensemble-interrogatio

Београдски барок је музички ансамбл који се више од десет година бави извођењем музике 17. и 18. века свирајући на репликама аутентичних инструмената из тог периода, и један је од првих ансамбала ове врсте у Србији. Ансамбл је радио са многим реномираним музичарима из области ране музике и успешно је наступао на бројним концертима и фестивалима у земљи и иностранству. Концерти Београдског барока су више пута емитовани на радију, телевизији и интернету.

Више информација о активностима ансамбла Београдски барок:

www.facebook.com/belgrade.baroque
www.youtube.com/channel/UCdEp3fktksz_ipEHRVTq0zw

Среда, 1. јун у 20 часова
Концерт „Барокни сешн" - Београдски барок и Interrogatio
Конак кнегиње Љубице (Кнеза Симе Марковића 8)

Улаз је слободан.

Реализацију концерта омогућио је Секретаријат за културу Града Београда.

Музеј града Београда заједно са Галеријом Матице српске из Новог Сада понео је награду за пројекат године у 2015. од Међународног комитета музеја ICOM Serbia за изложбу Албрехт Дирер и његови савременици - Тријумфална поворка цара Максимилијана I.

Захваљујемо се Источнословачком музеју из Кошица на гостовању, професионалном приступу и пријатељској сарадњи, као и свим осталим учесницима и колегама без чије помоћи не бисмо успели да реализујемо овај велики задатак.

У VI београдској гимназији отворена je изложба "Београд у Великом рату 1914–1915.", аутора Владимира Томића, вишег кустоса Музеја града Београда. Изложба се састоји од 12 паноа са фотографијама из збирки Музеја града Београда и филма аутора Саве Томашевића.

По много чему необичан след догађаја у 1914. и 1915. години у којима се затекла српска престоница, моменти неверице и стрепње Београђана пред стратешким потезима аустроугарског напада и српског маневрисања, али и херојска одбрана трећег позива, добровољаца, па чак и ученика средњих школа, консолидовање српских војних формација, разорене улице, али и пркосна свакодневница Београда на аустроугарском пушкомету, тема су ове изложбе.

На одабраним фотографијама се виде последице ратних дејстава, али и околности под којима се заоштравао однос Аустроугарске и Србије, прерастајући у првим годинама Великог рата све познате оквире дотадашњих европских сукоба. Поглед кроз фотографски објектив уводи нас у Београд са његових река и из птичије перспективе. Изглед Београдске тврђаве већ вековима је познат европским путницима и путописцима, али оштрина објектива све јасније уклања стереотипе о оријенталном граду. На прагу нове прерасподеле интересних сфера и територија почетком XX века, Краљевина Србија, тек изашла из Царинског рата, Анексионе кризе и балканских ратова, „заслужује“ прве фотографске снимке из аустроугарских војних ваздухоплова.

Изабране фотографије највећим делом су снимљене у времену од објаве рата до октобра 1915, када борбе у Београду потпуно мењају свој карактер достижући до тада непознату жестину. Овде видимо београдске улице и коте, са светом који се слика уз рушевине, из заклона, који промиче заобилазећи срчу и кратере од бомби, бори се једнако и у униформи и у грађанском оделу. Највећи део фотографија снимљен је у тренуцима када је српска администрација већ избегла, а са њом и маса чиновника, угледника и њихових породица. Ко је могао да се склони, склонио се. Испред објектива је обичан свет. Свет који и не слути у којој ће мери, само петнаестак година доцније, нестати сваки траг њиховог страдања. По много чему парадоксално, фотографије које су пред нама садрже најчешће једину аутентичну слику Београда 1914. и 1915. године.

Расписан је конкурс за израду идејног решења за реконструкцију здања у Ресавској 40б. Деветочлани жири на челу са архитектом Владимиром Лојаницом изабраће најбоље решења за реконструкцију бивше Војне академије и пренамену простора за коначан смештај Музеја града Београда. Рок за предају радова је 19. јул 2016. Текст конкурса може се преузети овде.

Овогодишњи Међународни фестивал харфе представиће се публици у новом, редизајнираном светлу са још квалитетнијим и интересантнијим програмом. Поред уметника из Србије представиће се и гости из Италије, Русије и Словеније. Сваки концерт, као и сам фестивал, инспирисан је светски познатим филмовима.

Уторак, 17. мај
Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8

20.00 часова
ЕВА ТОМШИЋ (Словенија)
Ева Томшић рођена је 1995. године у Љубљани (Словенија). Као јако мала почела је да се бави музиком, са три године почиње да пева у дечијем хору, са четири године уписује балетску школу, а са шест година почиње да учи харфу у Музичкој школи у Коперу (Словенија). Тренутно студира на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу (Белгија).

Током протеклих дванаест година, освојила је неколико златних награда на домаћим и међународним такмичењима. Као финалиста словеначког конкурса за Европског младог музичара имала је солистички наступ са словеначким симфонијским оркестром (2012). Ева је проглашена за победника у категорији жичани инструменати на Међународном такмичењу Свирел у 2013. години. Наступала је и на XII Светском конгресу Харфи у Сиднеју (Аустралија) у 2014. години. У 2015. години, победила је на националном такмичењу младих музичара Темсиг и добитница је специјалне награде на фестивалу у Љубљани, а награда је солистички концерт са словеначком филхармонијом. У децембру 2015. године додељена јој је 3. награду на 19. Међународном такмичењу харфе у Израелу. Учествовала је на многим мајсторским радионицама. Ева је до сада имала више солистичких концерата. Наступала је у Словенији, Хрватској, Србији, Италији, Белгији, Велсу, Аустралији, Француској, Израелу. Често наступа са оркестрима. Она је често гост у радио и телевизијским емисијама у Словенији.

Програм:

W. A. Mozart: Sonata in F major KV. 332
G. Faure: Impromptu op. 98
H. Renie: Contemplation
M. Tournier: Feerie, Prelude et Danse
P. Hindemith: Sonate für Harfe
W. Posse: Carnaval de Venise


Четвртак, 19. мај
Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8

20.00 часова

До краја света (Until the end of the world)

ИВАНА ПАВЛОВИЋ, харфа
ТЕОДОРА НИКОЛИЋ, виолончело

Ивана Павловић (1978), завршила је редовне (2001) и магистарске студије харфе (2007) на ФМУ у Београду, у класи Љиљане Несторовске, ред. проф. Тренутно је на докторским академским студијама на ФМУ у Београду, у класи истог професора. У току школовања радила је са професором Јон Иван Рончеом (2007/2008), била је активни учесник мајсторских курсева код: Елизабет Фонтан Бинош, Патриције Тасини, Сузане Милдониан. Запослена је као соло харфисткиња Оркестра Опере и Балета Српског народног позоришта у Новом Саду. Од 2007. године стални је срадник Војвођанског симфонијског оркестра, као и сарадник Оркестра Позоришта на Теразијама. Активна је као солиста и камерни музичар. Као члан Београдског квартета харфи ( од 2002) наступала је на бројним, значајним фестивалским и сличним догађајима у земљи и иностранству. У Организационом је тиму Међународног фестивала харфе, од његовог оснивања.

Теодора Николић музичко образовање стекла је у Београду. Због постигнутих изузетних резултата током школовања након завршеног другог разреда средње музичке школе уписана је на Академију Уметности у Бања Луци. Вративши се у Београд, наставља своје школовање на Факултету Музичке Уметности, где у класи проф. Срђана Сретеновића завршава специјалистичке, а затим уписује и докторске студије. Као веома талентована, освајала је бројне награде још од најранијих година свог школовања, међу којима су II награда на Републичком такмичењу, III награда на Савезном такмичењу музичких и балетских школа Југославије, као и Специјална награда на такмичењу „Петар Коњовић“. Своју концертну активност започела је солистичким концертом у сали матичне музичке школе „Јосип Славенски“, затим је наступала у музеју позоришне уметности као и у сали амбасаде Чешке републике. Уследили су концерти на Коларцу у виду ревије добитника Специјалних награда, као и отварање такмичења „Петар Коњовић“ концертом лауреата у галерији САНУ. Стални је сарадник оркестра опере „Мадленианум“ и оркестра Дома Војске „Станислав Бинички“. Многобројне наступе остварила је и са камерним оркестром „Гудачи Светог Ђорђа“. Тренутно је запослена као члан оркестра Српског Народног позоришта у Новом Саду.

ПРОГРАМ

Харфа/виолончело Ивана Павловић, Теодора Николић

Владимир Тошић Квинтал
Ђакомо Белучи Дијалози
Бернард Адре Песме прошлог доба
Владимир Тошић Медиал I
Ренато Гризони Sees Tock

Филм До краја света, редитеља Вима Вендерса својом вишеслојношћу покреће и имплицира различите нивое односа, међусобног преплитања догађаја, случајности, различитих вредности, у основи трајног и вечног. Програм концерта не кореспондира директно са садржајем филма, нити прави директне аналогије. Заједничка им је универзалност лепог и трајног у односима, као и у музици.

Позивамо Вас да у оквиру манифестације Музеји Србије десет дана од 10 до 10 од 12. до 21. маја бесплатно посетите сталну изложбену поставку у Музеју Паје Јовановића у улици Краља Милана 21/4. Радно време током трајања манифестације је сваког дана од 10 до 22, осим недељом када је радно време од 10-14 часова.

Изложба "Здраво били , младенци мили", ауторке Магдалене Ивковић отвара се 12. маја 2016. у 19 часова у Галерији Библиотеке Нови Кнежевац .

Изложба траје до 12. јуна.

Прочитај више

Due to Easter and the International Workers' Day holidays, the satellite museums of the Belgrade City Museum will be closed between April 29 and May 2, 2016. The first work day after the holidays will be May 3, 2016.

Музеј града Београда и Музеј науке и технике вас са великим задовољством позивају да посетите трећи Школски сајам културе ''Тржница идеја'' који ће се одржати у понедељак, 25. априла од 10 до 17 часова у Музеју науке и технике, Скендербегова 51.

Циљ Школског сајма културе ''Тржница идеја'' је успостављање континуиране сарадње музеја и школа и препознавање баштине као ресурса, а установа културе као места за учење.

На трећој ''Тржници идеја'' представљају се 22 музеја и организације које се баве едукацијом деце и младих и/или имају едукативне програме у својој понуди: Народни музеј у Београду, Процес - едукативна архитектура, Музеј савремене уметности, Базаарт, Музеј афричке уметности, Народна банка Србије, Музеј науке и технике, Народни музеј Кикинда, Етнографски музеј у Београду, Музеј ваздухопловства, Студио - центар за културну едукацију, Историјски музеј Србије и Радионица под отвореним небом, Завичајни музеј Књажевац, Културни центар Београда, Природњачки музеј, Фонд Б92 и Добро удружење, Музеј позоришне уметности Србије, Дечји културни центар Београд, Музеј историје Југославије, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Музеј примењене уметности и организатор манифестације Музеј града Београда.

Током целог сајамског дана можете да се, кроз штампане и видео материјале учесника, упознате са понудом едукативних програма. Предложите програме, разговарајте са представницима установа културе, опробајте се у: слагању слагалица, цртању, бојењу, прављењу фигура и конструкцији облика од различитих предмета, препознавању и уклапању ентеријера сеоске и градске куће, откривању фалсификованих и правих новчаница, решавању енигматских задатака, склапању елемената из сета за градњу, друштвеним играма На слово, на слово и Манкала... или присуствујте извођењу едукативних програма: Електрицитет, Оштро око, веште руке и Пословице у покрету.

Школски сајам културе ''Тржница идеја'' отворен је и за индивидуалне посете.

Улаз је слободан.

Очекујемо вас на дружењу и заједничком учењу кроз игру.

The exhibition Ivo Andrić: a Writer and/or a Diplomat (Ivo Andric: escritor y/o diplomático) was inaugurated yesterday as part of the celebration of the Book Week (Semana del Libro), which is organized throughout Spain on the eve of April 23, the day believed to be the date of birth of Miguel de Cervantes. On the same occasion, the first edition of the Spanish translation of Vuk Karadžić’s collection of folk tales was presented. At the Complutense University in Madrid, where the exhibition will be on display during the next three weeks (namely, at the Library of the Faculty of Philosophy), a framework agreement on cooperation with the University of Belgrade was signed in the presence of the Rectors of the two academic institutions and the Serbian Ambassador to Spain, Danko Prokić.
The exhibition about Andrić, which was organized upon the initiative of the Serbian Embassy, whose officer Ana Milutinović strives to increase the presence of Serbian culture in Spain, was prepared in collaboration with the Legacy of the Serbian Nobel laureate held by the Belgrade City Museum. Along with the Rector of the University of Belgrade, Vladimir Bumbaširević, the Rector of the Complutense University, vice-rectors, deans and representatives of the diplomatic corps, the event was attended by numerous students, many of whom were eagerly waiting to be able to visit Serbia as exchange students. To quote the two most talkative students: "We learn Serbian by ourselves because there is no other opportunity to learn it here, and we are preparing for a long journey, from Slovenia through Serbia, where we plan to stay the longest, to Istanbul." "Serbia is a country where I have always felt great enthusiasm, strength and even selfless love; this inspired me undertake a very painstaking adventure of preparing and translating Serbian folk tales collected by Vuk," said Alicia Jiménez Mansiou at the presentation of the book translated and edited by her and published by Miraguano.

Обавештавамо Вас да услед техничких разлога Музеј Паје Јовановића и Збирка икона Секулић неће бити отворени за посету дана 19. 04. 2016. како је најављено у програму Дани Београда 2016.

Остали објекти Музеја града Београда: Конак кнегиње Љубице, Музеј Иве Андрића, Археолошко налазиште Винча и Музеј Бањичког логора радиће у складу са програмом.

Поводом 150 година од рођења Јована Цвијића Српска академија наука и уметности, Музеј града Београда и Народни музеј Зрењанин имају част да Вас позову на отварање изложбе „Београдски атлас Јована Цвијића“.

Четвртак 17. март у 19 часова, салон Народног музеја Зрењанин, Суботићева 1.

Изложбу ће свечано отворити академик Владимир С. Костић, председник САНУ

У среду 16. марта Конак негиње Љубице биће затворен за посету из техничких разлога.

У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Ниш, у уторак 15. марта у 18 часова у Конаку кнегиње Љубице одржаће се промоција првог броја Гласника Завода за заштиту споменика културе Ниш, који носи назив „Стубови баштине“. Поздравну реч одржаће Елена Васић Петровић, директор Завода за заштиту споменика културе Ниш.

На промоцији ће говорити Проф. др Славиша Перић, доцент др. Ана Момчиловић Петронијевић, уредник часописа и архитекта-конзерватор Сима Гушић, један од аутора.

У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Ниш, у уторак 15. марта у 18 часова у Конаку кнегиње Љубице одржаће се промоција првог броја Гласника Завода за заштиту споменика културе Ниш, који носи назив „Стубови баштине“. Поздравну реч одржаће Елена Васић Петровић, директор Завода за заштиту споменика културе Ниш.

На промоцији ће говорити Проф. др Славиша Перић, доцент др. Ана Момчиловић Петронијевић, уредник часописа и архитекта-конзерватор Сима Гушић, један од аутора.

У сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ у среду 2. марта у 19 часова у Конаку кнегиње Љубице одржаће се промоција књиге „Породична преписка кнеза Милоша Обреновића из Архивске збирке Јоце Вујића у Унивезитетској библиотеци Светозар Марковић“ , ауторке др Татјане Брзуловић Станисављевић. Поздравна реч Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда и Проф. др Александар Јерков, директор Унивезитетске библиотеке. О књизи ће говорити Проф. др Бојан Ђорђевић, Тања Крагујевић и ауторка.

Збирка Јоце Вујића, у оквиру његовог легата у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ несумњиво је једна од највреднијих и најбогатијих приватних архивских збирки код нас. Велепоседник из Сенте и познати библиофил Јоца Вујић (1863-1934) завештао је 1931. године тестаментом своју богату архиву Универзитетској библиотеци. Збирка се већим делом састоји се од преписке истакнутих личности од краја седамнаестог до почетка двадесетог века.

Највреднији део архивске збирке Јоце Вујића и прави драгуљ за будуће истраживаче чине документа која су припадала архиви кнеза Милоша Обреновића, тј. кнежевој канцеларији. Милошеву архиву наследила је, заједно са кућом и имањем, породица Бајић, у коју је кнежева ћерка била удата и пренела је у свој дом у близини румунског града Темишвара. Када је касније породица продала имање, Јоци Вујићу се пружила прилика да је откупи 1925. године. Куповином ове вредне архиве сачувана је историјски вредна кнежева коресподенција, незаобилазна када су у питању истраживања о животу кнеза Милоша и породичним односима унутар династије Обреновић.

Породична преписка Обреновића обухвата пре свега писма кнеза Милоша ћерки и сину, кнезу Михаилу и кнегињи Петрији, удатој Бајић. Писма која је кнез Милош писао сину и ћерки представљају нам га у једном потпуно новом светлу, као брижног и нежног оца. Тако у писмима Михаилу саветује сина да живи уредно и да не расипа новац, а ћерки Петрији даје савете око васпитања деце.

У архивској збирци Јоце Вујића чувају се и писма осталих чланова породице Обреновић упућена кнезу Милошу. Сачувана су четири писма Анке Ј. Обреновић, једно писмо најмлађег кнежевог брата Јеврема, два писма кнежевог брата Јована и три писма кнегиње Јулије, жене Михаила Обреновића.

Након осамдесет три године од када је збирка пренета у Универзитетску библиотеку, у овој се књизи по први пут објављују изабрана писма из породичне преписке Милоша Обреновића. Њиховим објављивањем не само да се жели дати оригиналан и значајан допринос историји и културној историји Србије већ и очувати сећање на племенитост онога ко је ову архиву прикупио и даровао.

У галеријском простору Ректората Универзитета у Новом Саду (Бул. Зорана Ђинђића 1), отворена је 2. фебруара 2016. године гостујућа изложба „Београдски атлас Јована Цвијића“. Изложба је приређена у организацији Ректората Универзитета у Новом Саду, Српске академије наука и уметности и Музеја града Београда, након што је, на иницијативу и уз подршку САНУ, премијерно била постављена у Галерији САНУ крајем 2015. године, поводом јубилеја 150 година од рођења географа и научника Јована Цвијића. Аутор изложбе и пратећег каталога је Татјана Корићанац, кустос Музеја града Београда.

На свечаности отварања изложбе говорили су ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Душан Николић, председник САНУ академик Владимир Костић и аутор изложбе Татјана Корићанац.

Концепцијом изложбе је путем неколико тема представљена Цвијићева богата биографија научника, професора Велике школе и Универзитета, у два мандата ректора Универзитета, председника Српске краљевске академије, пријатеља династије Карађорђевић, неуморног истраживача и путника. У поставци је изложено близу сто оригиналних предмета/експоната из Легата Јована Цвијића, међу којима су рукописи, бележнице, фотографије, одликовања, уметничка дела, предмети примењене уметности, делови намештаја из Музеја Јована Цвијића, који је од 1965. године у саставу Музеја града Београда.

Организовано је стручно вођење кроз поставку, чије је радно време од понедељка до петка, у времену од 9.00 до 15.30 часова.

За више информација о изложби кликните овде.

Due the technical reasons, The Residence of Princess Ljubica will be closed on Thuesday, January 26, 2016.

Thanks for understanding.

Log In

Forgot your password? / Forgot your username?