Author: Miloš Spasić

56 pages

28 x 23 cm

Hardcover

Belgrade 2012
400,00 дин

Metahousing: Neolitic & Modern Dwelling in Belgrade

Preloader

Metahousing – neolithic & modern dwelling in Belgrade

је каталог изложбе Metahousing која је премијерно приказана на Олимпијади културе у Лондону у јулу 2012, а затим у Београду у новембру 2012.

У фокусу изложбе Metahousing је архитектура, изграђена средина која прати времнски распон од неолита до реализација за 21. век – од неолитског насеља у Стублинама, преко модернистичких потеза шесте и седме деценије, до идеје футуристичке агоре – Центра за промоцију науке у блоку 39 на Новом Београду. Изложбом се покрећу питања: Ко је градио и ко гради ове куће? Ко је у њима живео тада, а ко у њима живи и ради данас? Како су тада поимали живот, а како се живот поима данас? Какави су били и какви су данас односи између суседа и окружења? Уопштено, шта формира осећај заједнице и како настају елементи града?

Пројекат Metahousing део је једног комплексног, вишегодишњег пројекта Метапојавности. Метапојавности ће представити најпрепознатљивије аспекте физичке појавности праисторијског и савременог живота: становање, конзумирање храна и пића, посао, уметност и одевање. Овом изложбом је реализован један сегмент, а следеће године очекујемо реализацију другог, конзумирање хране и пића.