Превентивна заштита збирке разгледница

K2_ADDITIONAL_INFO_PROJECT

 • Collection: Збирка за архитектуру и урбанизам
 • Финансијска средства:

  Укупна вредност пројекта: 747.400,00 РСД
  Министарства културе и информисања Републике Србије: 447.400,00 РСД
  Град Београд, Секретаријат за културу:300.000,00 РСД

 • Руководилац пројекта:

  Ангелина Банковић МА, стручни сарадник – кустос у Збирци за архитектуру и урбанизам, Музеј града Београда

 • Сарадници на пројекту:

  Бодин Јовановић, кустос задужен за издаваштво, Музеј града Београда
  Анђела Милинковић МА, сарадник на пројекту задужена за дигитализацију
  Милица Николић, конзерватор на пројекту, члан УЛУПУДС-а
  Мила Борак, конзерватор на пројекту, члан УЛУПУДС-а

There is no translation available.

У оквиру Збирке за архитектуру и урбанизам налази се 3.400 инвентарисаних разгледница Београда. С обзиром да Збирка укупно садржи 16.504 предмета, разгледнице, које чине скоро петину овог броја, представљају њен значајан део.

Циљеви пројекта су: набавка адекватне амбалаже за чување разгледница, чишћење/конзервација/рестаурација разгледницa којима је то потребно, дигитализација и смештај у претходно набављену амбалажу, адекватну за њихово чување.

Средствима Министарства културе и информисања су током септембра месеца набављени лаптоп и скенер формата А4, намењени дигитализацији разгледница, а након реализације пројекта и другим предметима из Збирке за архитектуру и урбанизам. У претходном периоду скенирање разгледница обављано је захваљујући љубазности колега из других збирки, који су привремено уступили своју опрему.

У септембру је набављена и амбалажа за адекватно чување разгледница, која се састоји од полипропиленских албум страница и фото–албум кутија од бескиселинског картона. У једну албум страницу стају четири разгледнице, а у сваку кутију стаје сто албум страница. Током октобра и новембра, претходно конзервиране и скениране разгледнице препаковане су из старих, неусловних дрвених кутија у нову амбалажу.