Menu
Музеј Јована Цвијића, Јелене Ћетковић 5 13. јули - 6. август. 2017.

Двориште под звездама

Музеј Јована Цвијића, Јелене Ћетковић 5

Једна деценија рада у легату Јована Цвијића на месту некада званом Митрополитова башта, дала је нову димензију моме животу. Оаза у центру града, са ниским кућама где су баште пуне ружа и цвркута славуја, била је инспиративна за сваку врсту креативности. Таква атмосфера владала је и у дворишту нашег великог научника, географа Јована Цвијића. Усред дворишта налазио се јапански багрем који је био као кућа за птице, голубове, грлице,врапце и славује, а понекад слети и кос.

Заволела сам моју скромну стазу која ме је довела у овај кутак тишине и мира, у коме се размишља и ради другачије. Увече, изнад дворишта, сам небески свод изгледао је чаробно. Био је препун звезда ,густо начичкан као поље жутих маслачака.Тај звездани свод уливао ми је неко страхопоштовање. Бљештав, а тајанствен, види се, а далеко је. Мами нас дух, душа нам трепери, а очи понекад засузе. Сва та лепота је близу, у нама, али нас раздваја непремостив бескрај. Та импресија звезданог неба давала је снагу мојој руци да га спусти међу нас.

Душанка Стајкић рођена је 1950. године у Темерину. Завршила је студије Руског језика и књижевности у Београду и већи део свог радног века провела је у Музеју града Београда. Сликарством се бави још од детињства, када јој је на часовима ликовне културе у ОШ „Његош“ у Пожаревцву, часове држао професор Војислав Недељковић, академски графичар. Опчињена галеријом Милене Павловић Барили у Пожаревцу, Душанка је дане проводила гледајући слике и упијајући необичне колористичке и фантастичне призоре наше славне сликарке.

 • Организација:

  Музеј града Београда

 • Најава дешавања:

  Отварање
  Четвртак 13. јул у 19 часова
  Музеј Јована Цвијића, Галерија „Карст“
  Јелене Ћетковић 5, Београд

Пријави се