Menu
Музеј града Београда, Ресавска 40б 7 - 30. јун 2017.

Сјај ренесансе

Музеј града Београда, Ресавска 40б

Основна идеја изложбе, праве "амбасадорке Италије" у свету која је настала 1989. у Мантови, јесте да оживи један део ренесансног блага који више не постоји и сада се може само замишљати кроз фигуративни материјал. Скупоцене тканине ренесансе и барока, раскошна одећа за свечаности на италијанским дворовима и декоративни елементи који су креирани за такве прилике више се не могу видети, осим малобројних оштећених комада који се чувају у неким музејима.

На овој изложби биће представљено 30 свечаних костима реконструисаних захваљујући проучавању ренесансних слика. Ови костими биће изложени на постољима а поред њих налазиће се фотографије ренесансних слика које су послужиле као инспирација. Изложени комади одеће, плод дугогодишњих истраживања и рада на материјалима и техникама, јединствени су по лепоти и скупоцености, права су ремек-дела италијанских кројачких и занатских кућа и сведоче о нивоу квалитета који могу да достигну једино италијански произвођачи и занатлије.

Изложбу ће употпунити "Владарева гозба", сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на гозби. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе, која омогућује посетиоцу да се приближи другом важном аспекту италијанске културе у прошлости - еногастрономији.

  • Организација:

    Музеј града Београда, Италијански институт за културу у Београду и Кинг Студио Фауста Форназарија

  • Импресум:

    Фаусто Форнасари, аутор пројекта и изложбе

Пријави се