Menu
Музеј града Београда, Ресавска 40б 4 - 25. маја. 2017.

Бисери Музеја: будућа стална поставка Музеја града Београда

Музеј града Београда, Ресавска 40б

Музеј града Београда постоји без сопствене зграде већ пуних 115 година. Због тога су блага која се у Музеју чувају углавном скривена од очију посетилаца.

На овој изложби ће, кроз дигиталне медије, бити приказани најрепрезентативнији, најлепши и највреднији предмети који се чувају у Музеју, а који ће једног дана бити изложени у његовој сталној поставци. Кроз пет целина, биће укратко испричана прича о историји Београда од праисторије до савременог доба и приказан избор из богатих колекција Музеја.

Биће представљени предмети праисторијских култура које су се развијале на територији Београда, сачуване драгоцености из периода античког Сингидунума, као и средњовековног Београда, али и највреднији предмети из периода аустријско-турских ратова за Београд и историје Земуна, као и периода ослобађања од османске власти, деветнаестовековног развоја Београда и дела неких од најпознатијих уметника 20. века: Паје Јовановића, Уроша Предића, Надежде Петровић, Матије Вуковића, Лазара Возаревића или Петра Лубарде.

 • Организација:

  Музеј града Београда и БИНА

 • Импресум:

  Драгана Стојић, МА Ангелина Банковић и др Злата Вуксановић Мацура, аутори изложбе

 • Најава дешавања:

  Ауторско вођење кроз изложбу
  четвртак, 25.5.2017, у 18ч

Пријави се